Innoveren in Heerlen

Onze wethouder ‘Economie en Werkgelegenheid, Onderwijs en Buurtgericht Werken’ Riet de Wit (SP) zet erg in op het programma nieuwe Energie (lees zonne-energie) op Avantis ten bate van de werkgelegenheid in Heerlen. Ze merkte echter tijdens de algemene beschouwingen van 2009 op, dat een van de punten die erg achter blijft R&D is. Heerlen heeft geen technische universiteit en ook samenwerking met technische universiteiten in de omgeving blijkt niet te willen vlotten.

De vraag is echter waarom zet de Wit zo in op dit programma? Is er zo veel werkgelegenheid in de zonnecellen sector? Naar mijn idee niet. Uiteraard is er wel een PR-technisch voordeel, zowel voor Heerlen, als voor de wethouder zelf. Let wel, ik ben voorstander van een sterke zonnecellen industrie op Avantis, maar er zijn belangrijkere werkgevers die meer aandacht van onze wethouder verdienen.

Het merendeel van de Heerlense arbeidsplaatsen bevindt zich in het MKB, het midden- en kleinbedrijf, bedrijven met minder dan 250 medewerkers en een jaaromzet van 50 miljoen of minder, of een balanstotaal van minder dan 43 miljoen. Bedrijven als Solland Solar vallen hier, met iets maar dan 91 miljoen op de balans, niet onder.

Ook het MKB moet, en kan, innoveren. Innoveren gaat namelijk niet alleen om het technisch veranderen van een product, hetgeen (meestal) veel R&D en dus ook geld kost. Veel belangrijker voor het MKB is proces innoveren, hierbij gaat het om het zoeken naar de bottle necks, ook wel reverse salients genoemd, in je proces. Dit kan iets technisch zijn, bijvoorbeeld een machine die langzamer werkt dan de machines er omheen, maar ook iets simpels als het elimineren van het wachten op telefonisch contact met een klant. Bij de Hogeschool Zuyd zitten studenten die opgeleid worden om dit soort bottle necks te vinden, met name bij de opleiding Technische bedrijfskunde.

Gemeente Heerlen neem het initiatief en stimuleer de samenwerking tussen het MKB en de HsZuyd!

Advertenties

Tags: , , ,

4 Reacties to “Innoveren in Heerlen”

 1. Miriam Goes Says:

  En wat dacht je van samenwerking van alle onderwijsinstellingen in Heerlen, er is ook een universiteit n.l. de Open Universiteit waar een heleboel kennis op dit gebied aanwezig is. En onderschat het Arcus College niet, die werken al jaren samen met het MKB.
  Probeer eens wat breder te kijken dan je eigen instelling dat zou Heerlen en ook Limburg misschien eens een keer vooruit helpen. We moeten eens ophouden met dat navelstaren!!!

 2. Maarten van Wesel Says:

  Beste Miriam,

  Je hebt helemaal gelijk, een brede samenwerking zou nog beter zijn. Ook de UM kan erbij betrokken worden (via de MKB portal (http://www.unimaas.nl/mkbportal/home.html) kunnen MKBers ook in Heerlen ze al inschakelen). Ik heb de HsZuyd, en technische bedrijfskunde in het bijzonder, hier vooral als voorbeeld genoemd.

  Er ligt, denk ik, voor de gemeente wel een rol om kennisoverdracht te stimuleren, MKB en de onderwijsinstellingen samen te brengen. Vanuit onderwijskundig perspectief is hier ook winst te halen, immers casussen uit de ‘echte’ wereld zijn veel interessanter en leerzamer dan puur papieren casussen.

  Een win-win-win situatie dus, winst voor de gemeente, het onderwijs en het MKB

 3. jeanine hoefnagels Says:

  wat een rare sneer naar wethouder de Wit over een “PR-technisch voordeel”. U kent haar blijkbaar niet want daar is ZIJ absoluut niet in geinteresseerd. Het gaat haar enkel en alleen om het belang van Heerlen en omgeving.
  “wie het doet, doet er niet toe, ALS het maar gedaan wordt”.

  • Maarten van Wesel Says:

   Beste Jeanine,

   Het feit dat er een PR-technisch voordeel is betekent niet dat het uitgebuit, laat staan dat er staat dat het wordt uitgebuit ten gunste van politiek gewin (anders is het vreemd dat ik Heerlen ook noem). Is het voor de naamsbekendheid van de wethouder in de zonnecellen industrie gunstig dat ze hier sterk op in zet? Zeker, ze heeft hier ongetwijfeld baat bij als ze andere bedrijven in deze sector naar Heerlen wil halen. Als dat geen PR is ….

   Net als in geschreven stuk is er een zekere mate van interpretive flexibiliteit in deze tekst te vinden. Er zijn misschien ook mensen die dit lezen en het interpreteren als dat ik iets zou heb tegen grote bedrijven, laat ik meteen stellen “dat is niet zo”

   mvg,

   Maarten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: