Je omgeving is je toekomst

Moeten AZL en ABP investeren in de toekomst van Heerlen? Ik denk van wel. Investeren in de omgeving is noodzakelijk om de toekomst van deze pensioengiganten te garanderen. Vergrijzing en ontgroening bedreigen de toekomst van veel bedrijven in de regio.

In Heerlen liggen de hoofdkantoren van twee van de grootste geldbeheerders van Nederland; de pensioenfondsen AZL en het ABP. Vooral het ABP, als een van de drie meest vermogende pensioenfondsen ter wereld; beheert, belegt en investeert een enorm vermogen, zo’n 200 miljard euro.

Bij beide pensioenfondsen werkt een, voor Heerlense begrippen, relatief groot aantal hoog opgeleiden. Echter Heerlen vergrijst (de bevolking wordt ouder) en ontgroent (jongeren trekken weg). Met name hoog opgeleide jongeren keren de Parkstad hun rug toe. Dat is niet vreemd; er is hier amper werk voor ze.

Indien er niets verandert zullen beide pensioenreuzen in de toekomst buiten de regio moeten kijken voor hoogopgeleide medewerkers. De poel waaruit ze kunnen kiezen wordt hierdoor kleiner, met het gevolg dat ze, mogelijk, genoegen moeten nemen met mindere kandidaten.

Beide bedrijven hebben echter zelf de sleutel in handen om de deur der verandering te openen; hun enorm vermogen. Door een klein deel van het vermogen te investeren in de juiste lokale ondernemers, met name van startende, pas afgestudeerde HBO-ers en Academici, ontstaan er bedrijven die kenniswerkers aantrekken. Dit is goed voor de regio en ook goed voor beide bedrijven.

Ook vanuit beleggingsoogpunt kan het heel aantrekkelijk zijn; Andy Bechtolsheim investeerde ooit 100.000 dollar in een bedrijfje van twee PhD studenten, gerund vanuit een garage van een vriend. Zijn aandeel in Google (het bedrijfje van de studenten) was 7,5 jaar later 1,5 miljard dollar waard.

Advertenties

Tags: , , ,

6 Reacties to “Je omgeving is je toekomst”

 1. Sjarel Peer Says:

  Mijn IQ is groter dan mijn schoenmaat maar waarom werkt de marktwerking nu niet? Kennelijk deed die Andy iets erg goeds (althans voor de tijd dat het duurt, want hadden we vroeger niet de Novell enz.?).

 2. Maarten van Wesel Says:

  Beste Sjarel Peer,

  Op welk gebied bedoel je dat de marktwerking niet werkt (en kun je het dan nog wel martkWERKING noemen)?

  P.s. Novell doet het nog best goed, in 2007 een winst van 44,5 miljoen dollar

 3. Sjarel Peer Says:

  Novell had in de jaren ’90 een monopolieposite in het netwerkgebeuren en daar is niets maar dan ook niets meer van over. Dat tegensignaal wilde ik afgeven i.p.v. Google te verheerlijken. Dachten ze jaren terug ook in het bankwezen dat de bomen tot in de hemel groeiden.
  En met marktwerking bedoelde ik eigenlijk dat de markt zijn werk zou moeten doen: als hier in Limburg geen droog brood voor ondernemers valt te verdienen moeten we niet gekunsteld iets ondernemen. Dan vertrekt een ieder maar naar de Randstad, wordt het hier lekker rustig net zoals voor de mijntijd.

 4. Maarten van Wesel Says:

  Zolang je te maken hebt met een overheid die geloofd dat zo zoveel mogelijk overheidsinstellingen dient te clusteren in de Randstad kun je moeilijk spreken van een echte marktwerking. Die overheidsinstellingen in de Randstad werken als een magneet op andere bedrijvigheid (of het nu bedrijven zijn die direct leveren aan overheidsinstellingen, bedrijven die afkomen op de hoogopgeleiden die werken bij overheidsinstellingen etc.). De Randstadobsessie van de overheid gaat dusdanig ver dat ze een aantal jaren terug zelf bijna het hele Heerlense gedeelte van het CBS naar de Randstad wilde halen. Dat terwijl, volgens de zeer gerenommeerde econoom professor dr. Luc Soete beter het Voorburgse gedeelte hiernaar toegehaald kan worden (http://www.soete.nl/dutch/CBS.html)

  Novells dagen als het aller grootste netwerksoftware bedrijf zijn inderdaad voorbij, maar een echt succesvol bedrijf kenmerkt zich door zich te kunnen aanpassen aan een veranderende markt. Novell blijkt tot nu toe instaat dit vrij aardig te doen, de focus is weg van kleine bedrijfsnetwerken en zet nu, qua netwerken, alleen in op grote bedrijven. Ook is hun product portfolio aanzienlijk verbreedt en zetten ze ook in op producten die draaien onder het Windows platform (oa. Op het gebied van Identity and Security Management).

  Ook hier in het zuiden ligt een bedrijf dat zeer goed is in het zich aanpassen aan een veranderende markt; DSM. Begon als mijn bedrijf dat ook ammoniak maakte, begon daarna te focussen op grondstoffen voor kunststof en synthetische vezels en is nu voor een grootdeel haar focus aan het verleggen naar voedingssupplementen en andere Life Sciences gerelateerde producenten

 5. Harry Birken Says:

  AZL is geen pensioenfonds, maar een administratiekantoor dat de administratie van een 60-tal pensioenfondsen verzorgt!

 6. Maarten van Wesel Says:

  Beste Harry,

  Het klopt dat ze geen pensioenfonds zijn zoals ABP-APG een pensioenfonds is. Echter ze doen heel wat meer dan alleen de administratie:

  “AZL N.V. maakt deel uit van ING Groep, waarbij zij de integrale dienstverlening (advisering en management) aan pensioenfondsen en fiduciair vermogensbeheer verzorgt. Als zodanig werkt AZL, voor meer dan zestig pensioenfondsen en institutionele beleggers. Voor pensioenfondsen en institutionele beleggers verzorgt AZL via AZL Fiducional het fiduciair beheer van vermogen, De dienstverlening omvat naast de bestuursadvisering en het dagelijks management van het pensioenfonds, ook de communicatie met de deelnemers van het fonds én het fiduciair beheer van het, vermogen. Acquired by ING in April 2007, AZL is an independent Dutch provider of pension fund management services. ” (uit de Annual Reports Database).

  Daarnaast is er ook nog een Stichting Pensioenfonds AZL, een ‘echt’ pensioenfonds, met 77.337.000 aan beleggingen, waarbij AZL N.V. optreed als administrateur en AZL Vermogensbeheer B.V. als vermogensbeheerder.

  Het vermogensbeheer, voor zowel de stichting als de andere fondsen, daar gaat het om, dat zijn de beleggers, dat zijn degene die in de kleine B.V. en N.V. aandelen kunnen nemen en zo deze bedrijven een enorme boost kan geven.

  Ik hoop dat het zo iets duidelijker is, maar je begrijpt dat dat niet heel lekker zou lezen in de Blog.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: