Eigenaar van de Royal en dan?

672px-BioscoopRoyal1[1]Op 7 juli besluit de gemeenteraad of het Royal Theater aangekocht en opgeknapt gaat worden. De eerste vijf jaar zal de huidige eigenaar en exploitant het gebouw huren van de gemeente, de huidige eigenaar zoekt in deze tijd een geschikte locatie voor een modern  bioscoop complex. Maar wat gebeurt er na deze vijf jaar? Gaat de gemeente zelf een bioscoop exploiteren?

De ‘soap’ rond de Royal en speelt al geruime tijd. In 1999 zou Heerlen een megabioscoop krijgen, geëxploiteerd door Kinepolis. Oorspronkelijk met wel 20 zalen, maar dit kromp later. Ook de exploitant veranderde, de eigenaar van de Royal zou exploitant worden. In 2004 werd het plan voor een megabioscoop definitief geschrapt. Hierna zijn er plannen geweest voor een (ondergrondse) uitbreiding van het Royal complex, ook hier is niets van terechtgekomen.

Tijdens de nadagen van de komst van de Megabioscoop heeft de gemeente de mogelijkheid gehad om de Royal te kopen voor 15.900.000 gulden (ongeveer 7,2 miljoen euro). Vergeleken met het huidige aankoopbedrag, van 1,8 miljoen euro, een enorme som geld. Het lijkt erop alsof de gemeente een goede deal sluit, echter alleen als ze een functie vinden voor het pand.

Ik zie een goede mogelijk om de Royal complementair te laten zijn aan het Maankwartier. Binnen het plan voor het Maankwartier zit namelijk een hotel en een horeca/congresvoorziening, juist deze laatste dubbel functie kan zeer mooi voor een deel vervuld worden in de Royal. Er is hier immers een mooie grote zaal met een perfecte akoestiek en een flink podium. Ook is er ruimte voor horeca. Bij het Maankwartier hotel dienen dan nog enkele kleinere congres zalen worden gerealiseerd. Bij het Maankwartier hotel blijft zo meer ruimte over voor hotelkamers, dan wel andere gerelateerde functies. De Royal wordt hier door een integraal onderdeel van het Maankwartier

Uiteraard zou het mooi zijn als niet de gemeente, maar bijvoorbeeld het Consortium Nieuwe Maan de benodigde investering doet, maar als er niets anders op zit …

Advertenties

Tags: , ,

7 Reacties to “Eigenaar van de Royal en dan?”

 1. Maarten van Wesel Says:

  Update: De kogel is door de kerk, er is gestemd, met 27 voor en 7 tegen (als ik de score juist heb) is ingestemd met het beschikbaar stellen van de financiële middelen voor de aankoop, opknapbeurt en exploitatie van de Royal.

  Barry Braeken (PvdA) noemden ook nog een weblog waar als mogelijke invulling een congresvoorziening werd genoemd, dit idee wordt dus nu hopelijk meegenomen in het onderzoek naar de toekomstige invulling van het gebouw.

 2. Miriam Goes Says:

  De naam is Barry Braeken en niet Ben. Maar allez dat is niet zo belangrijk. In het LD van gisteren schreef Jos Zuidgeest over het Mijnmuseum dat zoveel meer steun verdient dan het Royal theater. Waarom beide projecten niet samenvoegen en naast een congresvoorziening het mijnmuseum ook in dit gebouw huisvesten. Twee vliegen in een klap zou ik zeggen.

  Miriam

  • Maarten van Wesel Says:

   Beste Miriam,
   Wederom heb je helemaal gelijk, hoe kom ik nou op Ben (sorry Barry, mijn excuses, ik heb de fout hersteld).
   Betreffende het mijnmuseum; Hoewel de Royal onlosmakelijk met de mijntijd verbonden is, is het pand waar het mijnmuseum nu in zit een integraal onderdeel van het museum, het is immers een oud mijnschachtgebouw. Ik zou dus zelf geen voorstander zijn van je voorstel, maar wie ben ik.
   Ik hoop dat de commissie die zich gaat buigen over de invulling van de Royal onze beider voorstellen wel overweegt.
   Mvg,
   Maarten

 3. Raimond Says:

  Beste mensen,

  Naast de nieuwe zaal en de oude van de schouwburg, het patronaat, de nieuwe Nor, het glaspaleis en het stadhuis is er echt geen verdere locatie nodig om een eventuele vergadering te houden. We zijn maar een kleine stad maar wanen ons een metropool.
  Het is een prachtige bioscoop, knap hem op en verhuur hem aan een gemotiveerde exploitant. En zorg er dan ook voor dat dit goed gebeurt, er was veel meer te halen uit dit gebouw dan tot nu toe door de dhr. van Bergen is gedaan. De royal is gebouwd met een bioscoopfunctie, laat hem dat dan ook zijn.

  groet,

  rai

 4. Maarten van Wesel Says:

  Open Universiteit maakt al gebruik van de Royal als een soort congrescentrum http://www.ou.nl/eCache/DEF/2/14/338.html

 5. Houtrot Says:

  Misschien ben ik sentimenteel wat de Royal betreft. Maar persoonlijk vindt ik toch dat het een bioscoop moet blijven. Maak je er een congrescentrum van, dan wordt de Royal een elitair iets waar de normale burger en niet alleen uit Heerlen maar uit de hele Parkstad helemaal geen binding meer heeft. En laten we eerlijk zijn de Royal is toch wel een symbool van Heerlen. Of je het nu wilt of niet, Het is in de hele regio bekent als bioscoop. Menig Heerlenaar zal het ook niet accepteren als iets anders zou worden. Er zullen maar weinig mensen hier in de stadt zijn die niet met hun eerste vriend of vriendin naar de Royal zijn geweest. om daarna lekker te gaan stappen in de stad. Mijn eerste film die ik ooit in een bioscoop heb gezien was in de Royal, en ik hoop ook ooit dat met mijn zoontje te kunnen delen. De Royal is een van de weinige dingen in Heerlen wat wat generaties overschreed en deelde. Het zou een verlies voor Heerlen zijn als dit zou eindigen in een niets zeggend congrescentrum waar er al zoveel van zijn. Maar zoals ik al zei misschien ben ik sentimenteel hierin.

  Houtrot

  • Maarten van Wesel Says:

   Beste Houtrot,

   Het zou mooi zijn als er in de Royal een bioscoop komt die zichzelf kan bedruipen, want dat is wel belangrijk, het moet geen bodemloze put zijn waar de gemeente geld in moet blijven gooien.

   Aangezien de huidige eigenaar een nieuwe bioscoop wil op zetten, zover ik weet in de omgeving, zal het moeilijk worden de Royal te handhaven als bioscoop. Onlangs de unieke uitstraling van het gebouw.

   mvg,

   Maarten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: