Heerlen ICT loos?

Tijdens de raadsvergadering van 7 juli werden enkele vragen gesteld door dhr. Damen (Stadspartij Heerlen) aan wethouder de Wit over het mogelijke vertrek van de faculteit ICT uit Heerlen. De wethouder was geschokt na het lezen van de brief en heeft, vrijwel onmiddellijk, contact gehad met de voorzitter van de Raad van Toezicht van de Hogeschool Zuyd.

De faculteit ICT ligt verspreid in Heerlen, Sittard en Maastricht. In Heerlen zitten momenteel informatica / technische informatica en Network Infrastructuren Design, in Sittard zit Informatie Management en in Maastricht Computer & Multimedia Design (CMD).

Zowel het faculteitsbestuur als het College van Bestuur willen deze faculteit fysiek bij elkaar voegen. Het faculteitsbestuur is een voorstander van samenvoegen in Maastricht. Hierdoor zouden in Heerlen ongeveer 450 studenten weggaan en ook ongeveer 20 fte aan arbeidsplaatsen. Daarnaast komen de doorlopende leerlijnen vanuit Arcus  in gevaar. Ook schaadt dit de uitstraling van Heerlen als, toch een beetje, het zwaartepunt van de (zuid-)Limburgse ICT.

Het college van bestuur is voorstander van het samenvoegen in Heerlen, dit zou betekenen dat er vanuit Sittard meer dan 200 studenten en bijna 20 fte aan arbeidsplaatsen hierheen komen, en vanuit Maastricht nog eens bijna 300 studenten en zo’n 15 fte arbeidsplaatsen.

De voorzitter van de RvT deed het hele samenvoegingsverhaal af als een broodje aapverhaal en verzekerde de wethouder dat, mocht het tot een samenvoeging komen, zij op de hoogte gehouden zal worden en deze samenvoeging te Heerlen zal zijn.

Als Informatica Alumni en voormalig lid van de Opleidingscommissie denk ik toch goed geïnformeerd te zijn door mijn bronnen die stellen dat dit, binnen de faculteit, wel degelijk speelt.

Als rechtgeaarde Heerlenaar en Informatica Alumni ben ik natuurlijk een voorstander van een samenvoeging in Heerlen. Niet alleen denk ik dat er voordelen zijn voor de faculteit, o.a. op het gebied van samenwerking met de RWTH Aachen (vooral na in gebruikname van de nieuwe RWTH campus en de verbeterde treinverbinding tussen Heerlen en de Campus), maar er zijn zeker voordelen voor Heerlen. Buiten de al genoemde pijnpunten die vermeden worden, krijgt, met de komst van CMD, de zogenaamde Creatieve Industrie in Heerlen een enorme impuls. Ik hoop dat we in staat zijn de toekomstige afstudeerders van de samengevoegde ICT Faculteit (want ik denk niet dat dit een ‘als’, maar een ‘wanneer’ verhaal is) te stimuleren in het Heerlense te blijven en hier ook enkele ondernemingen te starten.

Ik ben blij dat wethouder de Wit een vinger aan de pols houdt. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Advertenties

Tags: , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: