Zondagse uitverkoop

Heerlen kent in haar winkeltijdenverordening een mogelijkheid om voor vier supermarkten zondagsopening toe te staan. Deze supermarkten dienen hiertoe een ontheffing aan te vragen. Hoewel deze mogelijkheid al geruime tijd bestaat was er tot recentelijk nooit een verzoek tot ontheffing ingediend.

Het recent ingediende verzoek deed in de raad een discussie oplaaien over het al dan niet handhaven van deze uitzonderingsmogelijkheid. De raad was ruwweg verdeeld in partijen die om een religieuze (CDA) of ideologische (SP) grond tegen de zondagsopening zijn, een partij die om ideologische (VVD) redenen voor een zondagsopening is en partijen die geen uitgesproken mening hadden in deze spontaan opgelaaide discussie. Hoewel het CDA wel haar mening kenbaar maakte in de inhoudelijke discussie, die zich uitbreidde tot het door de gemeente handhaven van winkeltijden in het algemeen, voornamelijk tussen de SP en de VVD.

De VVD zet zich vooral in voor de vrije markt, concurrentie en het belang van de klant, die baat zou hebben bij het afschaffen van opgelegde sluitingstijden. De SP zet zich juist in voor de kleine winkelier, die het hoofd niet boven water zou kunnen houden indien winkeltijden vrij worden gelaten. Wat ik echter voornamelijk van belang acht is de mening van de winkeliers. Hoe staan zij tegen over het vrijelijk bepalen van openings- en sluitingstijden?

Mijn vermoeden is dat winkeliers, van zowel kleine als grote winkels, onderling openingstijden gaan afspreken indien de markt vrijgelaten wordt. Immers, als bijvoorbeeld op zondag slechts een zeer beperkt aantal winkels in het centrum open is trekt dat amper klanten. Het is dus maar de vraag of er dan geen verlies wordt geleden. Worden de winkeltijden onderling afgestemd dan kan de zondag, bijvoorbeeld, als vervanging van een of enkele rustige dagdelen dienen. Winkeliers zijn ongetwijfeld in staat deze rustige dagdelen te benoemen.

Als tegenargument van de zondagsopening, voor supermarkten, wordt een onderzoek van het onafhankelijke Foodservice Instituut Nederland (FSIN) aangehaald; indien alle supermarkten in Nederland op zondag open zouden zijn, draaien deze 500 miljoen euro extra omzet en zouden 5.000 extra banen ontstaan, de horeca zou echter 1 miljard euro minder omzet draaien en 11.400 banen verliezen. Volgens dit onderzoek zou het netto resultaat dus negatief zijn. Een in mijn ogen vreemde conclusie, wat de consument namelijk doet met de overige 500 miljoen wordt, althans in de nieuwsberichten, niet belicht. Zou dit bedrag niet ook ergens de economie in gaan? Daarnaast wordt hier alleen gekeken naar de opening van supermarkten op zondag. Indien het merendeel van de winkels in het centrum open zouden zijn, zou dit mogelijk leiden tot een verhoging van het horecabezoek op zondag.

Daarnaast zijn er al vele uitzonderingssituaties. Zo ligt er in mijn straat een belwinkel die zowel op zondag als tot laat in de avond open is. Logisch, want bij naar het buitenland bellen zit je nu eenmaal met tijdverschil. Echter buiten bellen, kan de klant in deze winkel ook terecht voor mobiele telefoons en gerelateerde services. Dit terwijl veel winkels in dit segment dan al gesloten dienen te zijn. Ook zijn er veel tankstations waar zowel op zondag als laat op een doordeweekse dag food en non-food producten te halen zijn (vaak voor een wat hogere prijs dan in reguliere winkels).

Mijn inziens zouden zowel winkeliers als ook klanten gebaat kunnen zijn bij het vrijlaten van de winkeltijden. Echter ik zou graag willen weten wat de winkeliers hier van denken, dus bent of kent u een winkelier, reacties zijn welkom.

Advertenties

Tags: , , , , , ,

5 Reacties to “Zondagse uitverkoop”

 1. Raimond Says:

  Het is misschien een idee om de maandag als vaste sluitingsdag voor de detailhandel aan te houden ipv de zondag. Veel kleine zaken hebben deze al dicht of maar een halve dag geopend. Zo kan de kleine met de grote blijven concureren.
  Het gevolg van deze verschuiving voor de horeca (mijn branche) lijkt mij positief; een stad vol kooplustige mensen wil na afloop toch lekker in de stad blijven voor een hapje en drankje?

  groet,

  rai

  • Maarten van Wesel Says:

   Beste Raimond,

   De maandagmiddag was ook het eerste dagdeel dat bij mij op kwam, vooral omdat inderdaad kleine zaken dan al dicht zijn.
   Ik ben blij dat ook een horeca ondernemer de positive kant van een zondagse opening in zien

   Mvg,

   Maarten

 2. irri Says:

  Deze discussie is niet voor de eerste keer in de Heerlense gemeenteraad gevoerd. Toen Europa’s grootste woonboulevard (dat is die in Heerlen, by the way !) vier zondagen extra open wilde houden, brak in de heerlense slangenkuil, pardon raadszaal, de ouderwetse pleuris uit. Dit kan ook niet anders, daar kleinzerige kruideniers er sinds jaar en dag de scepter zwaaien.

  Op irri.nl heb ik er twee keer iets over geschreven:
  http://www.irri.nl/cms/index.php?id=421
  en
  http://www.irri.nl/cms/index.php?id=424

  Daarin kun je lezen dat ook het argument werd gebezigd dat het verenigingsleven zeer te lijden zou hebben van zondagsopening. Dat er elke zondag in de Parkstad Limburg diverse Braderien gehouden worden, is klaarblijkelijk geen enkele bedreiging. En zo vliegen de non-argumenten (zoals de door jou aangehaalde religieuze argumenten) over en weer. Maar het aller ergste is toch dat raaadsleden het als een verlies zien als zij hun mening (moeten) bijstellen. Dat is in de lokale politiek not-done. En zo blijft iedereen zwaar verankerd in zijn eigen gelijk, hetgeen regelmatig tot ronduit belachelijke debatten leidt in Heerlen. Wat dit betekent voor burgers en ondernemers behoeft geen verdere uitleg, neem ik aan…

  • Maarten van Wesel Says:

   Beste Irri,

   Zoals je weet ben ik een groot fan van Irri.nl. Als iemand die de lokale politiek ook nauwgezet poogt te volgen valt het mij ook op dat er bepaalde onderwerpen steeds terug keren. Helaas is dit niet alleen iets van de lokale politiek, in iedere organisatie waar politiek een rol speelt kom je dit soort cycli tegen. Mooi deze keer vond ik wel dat een belangrijk deel van de discussie ging over het al dan niet, volledig afschaffen van de winkeltijdenverordening.

   Des te meer rede om er nog eens een blogposting aan te wijden.

 3. Maarten van Wesel Says:

  Ook MKB-Amsterdam wil afschaffing van winkelsluitingstijden wet: http://www.mkb-amsterdam.nl/nieuws/laatste-nieuws.21.html?id=49

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: