Starters in het CBS-Gebouw?

Dit weekend vindt er een grote verhuizing plaats, de ongeveer 1000 medewerkers van het CBS nemen bezit van de nieuwbouw. Hiermee komt een van Heerlens grootste kantoorgebouwen voor het grootste gedeelte leeg te staan. Later dit jaar vertrekt ook de andere huurder (Belastingdienst/Centrum voor Facilitaire Dienstverlening), zodat deze betonnen reus 2010 leeg begint. Hoog tijd dus om bij de Rijksgebouwendienst te informeren naar de toekomst van dit opmerkelijke kantoren complex. 

Om maar meteen tot de kern te komen, de toekomst van het CBS-gebouw is allerminst zeker. De portefeuillemanager afstoot en leegstand meldt mij:
De Rijksgebouwendienst is op dit moment bezig met de toekomstvisie van het object, waarbij alle mogelijkheden nog openstaan, zowel verhuur alsmede verkoop en/of sloop behoren tot de mogelijkheden. Deze wordt opgesteld in samenspraak met de gemeente Heerlen.

Zoals bekend kan het ontwikkelen van een toekomstvisie de nodige tijd kosten, en tot die tijd dreigt er leegstand. Echter
de Rijksgebouwendienst overweegt om het gebouw in gebruik te geven aan een tijdelijk beheerorganisatie waarbij de ruimte wordt geboden aan bijvoorbeeld startende ondernemers. Echter dit staat nog niet vast.

We kunnen alleen maar hopen dat dit ook gebeurt en niet alleen vanwege de mogelijke leegstand. Een groot kantorencomplex waar startende ondernemers tegen een zeer schappelijk tarief aan het werk kunnen biedt perspectief voor Heerlen. Het klimaat voor startende ondernemers wordt aantrekkelijker, iets wat hopelijk ook resulteert in nieuwe ondernemingen, met de bijbehorende nieuwe arbeidsplaatsen.
Een gebouw met veel ondernemers in verschillende disciplines kan nog tot iets mooiers leiden; innovatie. Door elkaar tegen het lijf te lopen en zo informeel kennis uit te wisselen ontstaan de kiemen van de mooiste ideeën (het hoofdgebouw van de RAND Corporation is niet voor niets ontworpen om elkaar tegen het lijf te lopen). Iemand vanuit een andere discipline is als geen ander in staat om out-of-the-box te denken, hij/zij zit immers niet in dezelfde box.

Laten we hopen dat we ooit kunnen uitroepen: “We are a city of undertakers” (vrij naar J. den Uyl, de mijnensluiter)
Advertenties

Tags: , , ,

5 Reacties to “Starters in het CBS-Gebouw?”

 1. Heerlen en de Creatieve klasse « Maarten van Wesel's Blog Says:

  […] zowel Talent aan als industrie. Dit kan bijvoorbeeld door Heerlen te promoten als Forenzen stad, bieden van goedkope kantoorruimte voor starters en het blijven lobbyen voor vestigingen van […]

 2. William Scheffer Says:

  Wellicht mensen die beter geinformeerd zijn die weten of er iets gaat gebeuren met het gebouw?

 3. Kantoren Heerlen goed gevuld « Maarten van Wesel's Blog Says:

  […] van het formaat van het voormalig CBS gebouw heeft voordelen. Zo kan dit gebouw gaan dienen als incubator voor starters, als tijdelijk gemeente kantoor of misschien wel als vestigingsplaats voor een van de te […]

 4. Update: Kantoren Heerlen goed gevuld « Maarten van Wesel's Blog Says:

  […] als het oude CBS gebouw, die momenteel niet worden aangeboden op de markt (de Rijksgebouwendienst is er nog niet uit wat er mee moet gebeuren) gelden niet als leegstand. Immers er kan een andere bestemming zijn. Dit geld in Heerlen […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: