Aachen-Parkstad 2028

De raad is met zomerreces, het is komkommertijd, kortom de reguliere prikkelende bronnen zijn uitgedroogd. Tijd dus om ons gedachteschip uit te laten varen over de zee der verbeelding.

Er wordt overwogen om de Olympische spelen van 2028 naar Nederland te halen. Laten we eens verbeelden dat deze spelen niet in de Randstad worden gehouden, maar in de regio Aachen-Parkstad. Er zijn zeker goede redenen te bedenken waarom deze keuze voordelen biedt boven een keuze voor de Randstad.

Allereerst de keuze om samen te werken met Aken, niet alleen heeft dit als voordeel dat de te investeren bedragen gespreid worden. Ook kan deze samenwerking een unique selling point zijn ten opzichte van de andere kandidaat-steden.

Op het gebied van kosten voor het Olympisch dorp en de sportaccommodaties is er ook veel winst te halen, immers de grondprijs in de Parkstad en in Aken is beduidend lager dan in de Randstad. De bevolkingskrimp in de Parkstad zal het verschil met de Randstad alleen maar verder doen toenemen.

Waar ligt voor de Parkstad (en niet te vergeten Aken) het grote voordeel? Buiten de investering in sportcomplexen brengt een evenement van deze grootte ook een enorme investering in infrastructuur met zich mee. Dat zou niet alleen betekenen dat de verbinding tussen Aken en de Parkstad (nog) beter zal worden (er liggen al verbeteringen voor de spoorverbinding in het verschiet), ook in alle windrichtingen zullen de verbindingen verbeteren. De Parkstad zal nog beter verbonden worden met een van de drukst bevolkte gebieden van Europa, het Roergebied.

Ook is er grote winst te halen in de aanzuigende kracht op toerisme, bedrijven en mogelijk ook nieuwe bewoners (immers een aantrekkelijke woonomgeving met nieuwe werkgelegenheid biedt interessante perspectieven).

Misschien heeft een Olympische spelen in onze regio wel eenzelfde positiefeffect als deze hadden in Barcelona. Maar, let wel, ik zeg niet dat het verstandig is dat Aachen-Parkstad zich kandidaat stelt, zelfs niet dat Nederland zich kandidaat stelt, ik beschik niet over de juiste informatie en expertise om dat te beoordelen. Waar het om gaat is de gedachtegang dat grote (sport) evenementen een positieve invloed kunnen hebben op de omgeving.

Advertenties

Tags: , ,

7 Reacties to “Aachen-Parkstad 2028”

 1. Jurryt van de Vooren Says:

  Aachen is toch Duitsland? Of gaan we dat vanwege de Olympische Spelen eens fijn annexeren in een Derde Wereldoorlog?

  • Maarten van Wesel Says:

   Beste Jurryt,

   ‘Beter een goede buur dan een verre vriend’ luidt het gezegde en het Duitse Aken is zeker een goede buur. De Parkstad en Aken werken al op veel gebieden samen, o.a. een grensoverschrijdend industrie terrein, samen een bid plaatsen voor de Olympische spelen zou daar een niet vreemde voortzetting van zijn. Op zich is deze samenwerking ook niet vreemd, samen vormen de regio Aken en de Parkstad een aaneengesloten stedelijk gebeid met ruim 0,5 miljoen inwoners. Apart zijn zowel de Parkstad als de regio Aken zeker te klein om zo’n evenement te realiseren, maar samen hebben ze beduidend meer slagkracht. Ook past een internationale samen werking bij een van de oorspronkelijke doelen van de moderne spelen; het bevorderen van internationaal begrip door sport.

   Mvg,

   Maarten

   P.s. Aken zat overigens in een deel van het Bakker Schut-plan, maar dat is een heel ander verhaal

 2. Jurryt van de Vooren Says:

  Aken is een prachtige stad, die ik de Spelen zeker gun – net als Zuid-Limburg. Volgens het Olympisch Handvest echter mag de Olympische Spelen maar door 1 land worden georganiseerd, en niet door meer tegelijk. Dus geen constructie zoals Euro 2000 van Nederland en Belgie of het WK Voetbal van 2002 van Japan en Zuid-Korea. Daarom is je idee te mooi om olympische werkelijkheid te worden.

  • Maarten van Wesel Says:

   Beste Jurryt,

   Regels worden in stand gehouden door instituten die ze ook kunnen veranderen, dat is een kwestie van op tijd beginnen met lobbyen.

   Maar het gaat om de achterliggende gedachte, de positieve invloed van zulk een groot evenement op de omgeving.

   Mvg

 3. Raimond Says:

  dromen mag….

 4. Jurryt van de Vooren Says:

  In 2004 sprak ik met Els van Breda Vriesman, toen nog lid van het IOC. In dat jaar wilden Belgie en Nederland zich samen kandidaat stellen voor de Olympische Spelen. Hierop zei ze: “Als in je bid je Unique Selling Point is dat wij onze regels moeten veranderen, weet je zeker dat je die Spelen niet krijgt.”

  Er is nu eenmaal verschil tussen mening en macht. Jullie hebben een mening, het IOC heeft de macht. Ik kan er helaas ook niets aan doen. Blijf vooral een mening houden overigens.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: