Welkom in Parkstad Limburg, wat kunnen we voor u doen?

Voor iemand die een bedrijf wil starten of er over denkt om van de Parkstad een vestigingslocatie te maken is het van belang dat alle relevante informatie snel voorhanden is. Voor de Parkstad gemeentes blijkt dit echter een braakliggend terrein. Alleen de site van gemeente Heerlen kent een vast onderdeel voor de zakelijke bezoeker op zoek naar informatie over de gemeente. Het MKB is de motor waar de Parkstad Economie op draait, maar het wordt de ondernemer niet bepaald makkelijk gemaakt om informatie over het vestigingsklimaat te vergaren. Zelfs op de gezamenlijke Parkstad website hoeft een (aankomend) ondernemer niet op zoek te gaan naar informatie.

Aangezien we ons naar buiten steeds meer als Parkstad Limburg profileren, zou er één enkele informatiebron dienen te zijn voor de gehele Parkstad. De zakelijke site van gemeente Heerlen heeft zeker vele goede punten waardoor een (startende) ondernemer redelijk beslagen ten ijs kan komen. Er zijn echter altijd mogelijkheden tot verbetering. Zo wordt er wel melding gemaakt van de kennisinstituten in Heerlen en omstreken (onder het kopje ICT & Dienstverlening), maar wordt er geen poging genomen kenniscirculatie op gang te brengen. Hier in is zeker winst te halen.

Een goede manier om kenniscirculatie op gang te brengen is via stages. In samenwerking met de Hogeschool Zuyd, de Open Universiteit, het middelbaar beroepsonderwijs en misschien ook wel Universiteit Maastricht en RWTH Aachen, zou de gemeenschappelijke portal ook een stagebroker kunnen vormen. Een plaats waar bedrijven stages aanbieden, en studenten, in overleg met hun begeleiders, een plaats kunnen selecteren. Andersom moet natuurlijk ook mogelijk zijn.  Een voorbeeld is te vinden via http://matchmaking.eadtu.nl/.

Ook kan het voor startende en bestaande ondernemers van belang zijn te weten welke ondernemingen al aanwezig zijn in Parkstad Limburg. Een startende ondernemer dient te weten welke concurrentie er is, zodat er een goede niche gezocht kan worden. Voor een diepgaand marketingonderzoek heeft een starter meestal geen kapitaal voorhanden. Daarnaast kan een duidelijk overzicht helpen bij het zoeken naar strategische partners. De Kamer van Koophandel kan en zou hier in een belangrijke partner kunnen zijn. Op een Parkstad brede site zou de Kamer van Koophandel sowieso een belangrijke plaats moeten krijgen.

Als geen ander kent onze regio de gevaren van leunen op een economische pijler. Het wegvallen van deze pijler veroorzaakt een schokgolf die jaren en jaren later nog voelbaar is. Ook nu ontstaat er paniek als een van de grote werkgevers dreigt in te krimpen dan wel weg te gaan. Zo onstond onlangs onrust rond bezuinigingsplannen van de NAVO en de eventuele gevolgen voor de AFNORTH basis in Brunssum,  afgelopen jaar rond de mogelijke sluiting van de UWV vestigingen in Heerlen en enkele jaren terug rond het mogelijk vertrek van het CBS uit Heerlen . Hopelijk kunnen MKB’ers het soms onrustige werknemerslandschap in de Parkstad iets tot rust brengen.

Hieronder nog enkele handige links met betrekking tot het aanbieden van stageplaatsen:

Bedrijven die momenteel een stagiaire zoeken kunnen via deze link een stageplaats opgeven. Bedrijven die een stage- of onderzoeksopdracht hebben op universitair niveau een stagiaire of onderzoeker zoeken die het probleem met economisch-, bedrijfskundig-, organisatiekundig- of een marktingwetenschapelijk perspectief dient aan te pakken raad ik aan om op de MKB Portal van de Universiteit Maastricht te kijken.

Advertenties

Tags: , , , , , ,

9 Reacties to “Welkom in Parkstad Limburg, wat kunnen we voor u doen?”

 1. Raimond Says:

  Beste Maarten,

  Je blijft een dromer he?
  Parkstad in zijn geheel op één lijn krijgen is bijna onmogelijk.
  Ikzelf ben voorstander van het opheffen van gemeentes en B&W’s
  Eén directie, gecontroleerd door een gekozen raad voor de hele parkstad is naar mijn mening de enige oplossing voor een slagvaardig, democratisch goed geleide regio.(alle regio’s wat dat beterft)
  Laat de raad de kleur van de richting bepalen en de uitvoering door een doorvoor opgeleide, vakbekwame groep ‘managers’.
  Ik wil trouwens benadrukken dat de gemeente Heerlen mij, bij mijn start in Heerlen, meer dan behulpzaam is geweest.
  Dik tevreden!

  Groet,

  rai

  • Maarten van Wesel Says:

   Beste Rai,

   Met een beetje dromen is niets mis.

   Het zal inderdaad moeilijk zijn om ze op een lijn te krijgen. Maar juist hier kan een niet ingrijpend projectje behulpzaam zijn. De gemeentes hoeven hier namelijk geen ‘gezag’ voor uit handen te geven, waardoor er hopelijk geen haantjes gedrag ontstaat.

   Uit je standpunt over colleges leid ik af dat je geen D66 stemmer bent. Mogelijk heb je gelijk en krijg je zo de beste mensen op de juiste plek (al hoop ik dat dat feitelijk al met de, niet gekozen, burgemeesters gebeurd)*.

   Over je tevredenheid betreffende de hulp van de gemeente bij het starten van je restaurant kunnen we alleen maar blij zijn. Ik hoop dat alle ondernemers in Heerlen (en de rest van de Parkstad) een zelfde ervaring hebben.

   Mvg,

   Maarten

   * Ik plaats hier even een kanttekening bij, omdat een grote groep individuen redelijk in staat is juiste beslissingen te nemen, zonder experts te zijn. Voorbeeld:

   In de introductie van zijn boek The Wisdom of Crowds geeft Surowiecki als voorbeeld van hoe goed het publiek instaat is samen een ‘juiste beslissen’ te nemen een artikel van Francis Galton die een wedstrijd observeerde waarbij van een levende os zijn geslacht en “schoon” gewicht moest worden gegokt. Hoewel er in het publiek enkele experts stonden was de gemiddelde deelnemer “probably as well fitted for making a just estimate of the dressed weight of the ox, as an average voter is of judging the merits of most political issues on which he votes, and the variety among the voters to judge justly was probably much the same in either case.”. Tot grote verbazing van Galton betrof de Vox Populi, de mediaan, 1.207 lbs. Slechts 9 lbs meer dan het werkelijke gewicht van de os. Hoewel de variatie van de geschatte gewichten redelijk groot lijkt (1.074 – 1.293 lbs.), lijkt het samengestelde resultaat van individuele kennis meer dan voldoende om een dergelijk probleem op te lossen.

   Surowiecki, J., The wisdom of crowds : why the many are smarter than the few. 2005, London: Abacus. xxi, 295 p.
   Galton, F., Vox populi. Nature, 1907. 75(1949): p. 7

 2. Leo Pelsers Says:

  Olympisch Spelen naar Parkstad halen?
  Wie durft daardoor Parkstad op een lijn te krijgen?
  Ik wacht met heel veel plezier de reacties af.
  Altijd dat gezeur van ons Limburgers. Dat geet nit dat wet nieks, dat kinnen vur neet.
  Zullen we eens echt aan het werk gaan. Dat kan al door volgend jaar die mensen niet meer te kiezen die Parkstad gedwarsboomd hebben.
  Zoals de lijsten die alleen maar lokaal kijken en niet Parkstad breed.
  Succes met de verkeizingen en de Olympisch Spelen.

  • Maarten van Wesel Says:

   “Dat geet nit dat wet nieks, dat kinnen vur neet.” schitterend verwoord, tegen die mentaliteit loop je inderdaad wel eens op.

   Onze toekomst ligt inderdaad wel in de Parkstad, de problemen waar wij als regio tegenaanlopen zijn te groot en complex om individueel aan te pakken zonder elkaar tegen te werken

 3. Raimond Says:

  Maarten,

  Hoe kom je in hemelsnaam aan al die informatie?
  Ik begrijp niet helemaal wat het vergelijk is tussen het raden van het gewicht van een os en het maken van een democratische beslissing.
  Die laatste is veel complexer en emotioneler, waar het raden na het gewicht los staat van allerlei belangen en denkbeelden.

  Ik las een tijd terug een artikel over de laatste liberale premier van dit land, hij was uitverkozen tot beste premier van de vorige eeuw, geloof ik.
  Deze man had naar mijn idee een hele goeie middenweg voor de democratie in gedachten. Is het opzoeken zeker waard.

  Bestaan er overgens nog D66-stemmers? Ik dacht dat die een paar jaar geleden allemaal in een heropvoedingkamp voor chronisch miskende wereldverbeteraars waren geplaatst?

  groet,

  rai

  • Maarten van Wesel Says:

   Beste Rai,

   Ik heb ooit een stukje geschreven over Collaboratief Taggen en daar was het onderste stuk, in iets andere vorm, een klein onderdeel van, maar dat geheel terzijde.

   Ik geef toe op het eerste gezicht lijkt het raden van het geslachte en schoongemaakte gewicht van een os absoluut niet op het democratisch proces. Echter er zit een min of meer hetzelfde principe achter. In beide gevallen moet een groep individuen in redelijke onafhankelijkheid van elkaar een beslissing nemen op grond van zijn/haar kennis, kunde en beschikbare informatie. De meeste burgers, hoe politiek geïnteresseerd ze ook zijn, hebben niet de middelen en/of tijd om alle mogelijk relevante informatie over alle politieke partijen en hun individuele leden te verzamelen, de informatie waarop de keuze gebaseerd moet worden is dus verre van compleet. En zelfs al zou de informatie compleet zijn, dan zouden de meeste burgers niet in staat zijn om op grond van hun gebrekkige kennis en kunde hier de beste mogelijke beslissing uit te trekken. Maar het collectief van kiezers lijkt in staat te zijn om een redelijke goede keuze te maken.

   Ik vermoed dat je refereert aan Cort van der Linden, kan dat kloppen?

   De laatste peilingen wijzen erop dat D66 groter gaat worden dan ooit te voren. Maar dit heeft volgens mij minder te maken met de D66 standpunten omtrent democratie dan met het feit dat Pechtolt als enige politicus echt in debat probeert te gaan met Wilders en dan ook nog meestal wint ook.

   fijn weekend,

   Maarten

 4. Harry Says:

  Mooi man, dromen over mensen die bij je willen zijn, en dan reclame maken bij al die mensen die weg zijn gegaan…

  Blijf dromen!

 5. Simon Duindam Says:

  Vorig jaar hebben de Rekenkamercommissies Parkstad Limburg een uitgebreid onderzoek gedaan naar de stand van zaken met betrekking tot een effectief en efficiënte ondernemerschapsbeleid in Parkstad Limburg. Ook is de recente ontwikkeling van het ondernemerschap qua breedte en diepte in Parkstad Limburg hier in meegenomen. Voor de geïnteresseerden verwijs ik hier naar de website van de Rekenkamercommissies Parkstad Limburg: http://www.rekenkamercommissiesparkstadlimburg.nl

  Edit: Het bericht was geregistreerd als SPAM, mijn excuses

 6. ac Says:

  Als startende ondernemer wordt je gezien als associale eenpitter. Nederland kent nog maar weinig starters en is een semi burocratie. Iemand die zo gek is om in zijn eigen ideen te geloven wordt echt niet op prijs gestelt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: