Heerlen City Wireless

Om een aantal van Heerlens’ speerpunten te kunnen bewaarheden, zoals de groei van de creatieve industrie, de groei van het aantal studenten en de focus op nieuwe energie, is het belangrijk dat deze stad zich presenteert als een moderne Hightech stad. Een Hightech stad vraagt een Hightech infrastructuur en ik heb het hier niet over buiten- en/of binnenringen. Op het gebied van glasvezel loopt deze regio zeker niet achter, maar wat ontbreekt er dan?

Een aantal studenten van de Hogeschool Zuyd heeft net, vlak voor de deadline, hun werkstuk afgerond in een café aan het Pancratiusplein. Na een vergadering pikken een aantal vertegenwoordigers een vorkje op hetzelfde plein, ze willen graag via een videoconferentie de vergadering bespreken met hun bedrijf in Tokio. Een Bboy of Bgirl wil een net gemaakt filmpje van the Notorious IBE meteen delen op Youtube. Een toerist loopt over het Pancratiusplein en wil opzoeken wat er die avond te doen is in Heerlen.

Allemaal hebben ze een behoefte, ze hebben een internet verbinding nodig. Zo het niet goed zijn voor de Hightech uitstraling van onze stad als vanaf het Glaspaleis de beide Pancratiuspleinen en de Bongard voorzien zouden worden van gratis draadloos internet?

Buiten dat het de uitstraling van de stad ten goede komt zijn er nog een aantal voordelen te bedenken;

 • Er kan een vaste homepage worden afgedwongen via welke informatie vanuit de gemeente, een uitagenda etc. aangeboden kan worden
 •  De infrastructuur kan ook voor ander doeleinden ingezet worden, zoals het terugkijken van camerabeelden door de politie vlak nadat een incident plaatsgevonden heeft.

De kosten vallen hoogstwaarschijnlijk mee, aangezien het Glaspaleis al over een aardige internet aansluiting zal beschikken, o.a. in verband met de bibliotheek. Als kostenpost blijven dan over de aanschaf van de apparatuur en de ondersteuning. Deze kosten zijn deels te dekken door op de vaste homepage ook ruimte voor adverteerders in te richten.

Indien succesvol kan het netwerk uitgebreid worden om ook andere stadspleinen (zoals het Wilhelminaplein) te omvatten, als ook het toekomstige Maankwartier.

Advertenties

Tags: , , ,

12 Reacties to “Heerlen City Wireless”

 1. William Scheffer Says:

  Leuk idee! Al zal je toch een aantal veiligheden moeten inbouwen. Je wil niet dat een dergelijk netwerk voor verkeerde doeleinden gebruikt word.
  Met andere woorden voor een toerist of toevallige bezoeker is het al lastiger om gewoon maar in te loggen. Je zal ergens een inlog moeten gaan halen of van te voren opvragen etc etc.

  Verder denk ik dat de ontwikkelingen van de telecomaanbieders een dergelijk iets langzaam overbodig maken. Vrijwel iedereen die ik ken heeft een onbeperkte databundel bij zijn mobiele telefoon of een dongle/kaart voor de laptop. Ik zit al op het terras dat laatste rapport door te zenden en niet alleen op het pancratiusplein maar overal.

  Owkee het heeft zijn beperkingen. Videoconference is nog niet echt mogelijk al is dat ook niet wenselijk bij een public wifi netwerk.

  Denk dat de kosten niet tegen de baten opwegen. En wie gaat die kosten dragen? De gemeente? Dat is dan een beetje oneerlijk nietwaar. Waarom worden andere delen van de stad niet bevoordeeld op deze manier?

  Wellicht is het beter als de uitbaters op dat soort pleinen zelf wifi aanbieden. Gewoon aan de bar je inlogcode ophalen en gaan. Voor de ondernemers een vrij kleine investering/kostenpost welke zich snel terugverdient in mijn ogen.

  • Maarten van Wesel Says:

   Beste William,

   Hartelijk dank voor je reactie.

   Momenteel zijn zaken als een dongel, zeker voor studenten, nog vrij prijzig (zo betaal je bij KPN voor het goedkoopste abonnement 20 per maand en heb je dan een limit van 400 MB in die zelfde maand).

   Over de beveiliging maak ik mij niet zo heel druk, zelf betrekkelijk eenvoudige draadloze routers beschikken al over Client Isolation (zodat ieder gebruiker in een ‘eigen’ netwerk zit). Ook dienen natuurlijk de meeste poorten dichtgezet te worden (om bv downloaden te voorkomen). Bij de meeste gratis openbaar publieke netwerken hoeft niet ingelogd te worden, je kunt er meteen op.

   Betreffende het ‘oneerlijke’ indien de gemeente de kosten draagt. Van een kant heb je gelijk (al zou je een groeimodel kunnen voorstellen waarbij uiteindelijk de hele gemeente gedekt kan worden), van de andere kant biedt je een dienst aan die primair bedoeld is voor mensen die in de binnenstad komen, niet zo zeer voor de bewoners van de binnenstad. Uiteraard hebben bewoners van de binnenstad er wel baat bij, echter je moet niet vergeten dat publieke diensten vaak lokaal zijn. Iemand die op de Heerlerbaan woont, is nu eenmaal niet zo snel in het door het met publiek geld onderhouden Aambos als iemand die op de Oliemolen woont (en zo zijn er legio toepasselijke en minder toepasselijke voorbeelden te bedenken). Het aanbieden van internet toegang past in principe bij de corebuisiness van de stadsbibliotheek, informatie toegankelijk maken voor burgers.

   Maar misschien heb je gelijk, misschien moeten de (horeca)ondernemers in de binnenstad de handen in een slaan en internet toegang aan bieden.

 2. William Scheffer Says:

  De oplossing met dongels is inderdaad nog niet voor iedereen haalbaar. Maar met de 10 euro data-bundels op de telefoon (t-mobile onbeperkt zelfs) is het ook voor studenten haalbaar. Tenminste ik had het al toen ik student was en eigenlijk al mijn huisgenoten ook. Dan hebben we het over ruim 4 jaar geleden.

  Als ik horeca-ondernemer zou zijn deed ik het zelf. Internetabonnementje nemen (voor meer doeleinden te gebruiken), routertje installeren en dan gewoon bij een consumptie kan je naar de inloggegevens vragen. Service van de zaak voor betalende klanten. Volgens mij zijn er zelfs al horecabedrijven die dit doen in Heerlen hoor.

  • Maarten van Wesel Says:

   Beste William,

   Haalbaar zal het voor de meeste studenten wel zijn (al zal een deel niet in staat zijn zijn/haar laptop vervolgens via de telefoon op internet te krijgen). Echter dat betekent niet dat de studenten dit zullen aanschaffen, terwijl ze, waarschijnlijk, wel heel blij zullen zijn met de door mij voorgestelde service. Wat weer een positieve uitstraling op de stad heeft, en daar ging het in de eerste plaats om.

   Je hebt gelijk dat cafe houders ook draadloos internet kunnen aanbieden als service en er zijn er inderdaad die dat doen. Alleen dan vraag ik mij af; waarom ‘mag’, in jou perceptie, een horeca-ondernemer wel deze service aanbieden naar haar klanten, maar een gemeente niet?

   • William Says:

    Ik zeg niet dat het niet mag. Alleen vraag ik me of het iets is wat door gemeenschapsgeld betaald moet worden.

    • Maarten van Wesel Says:

     Beste William,

     Dat begreep ik van daar dat ik MAG tussen apostroffen had gezet.

     Waarom zou een café gratis internet aanbieden aan een klant? De enige rede om dit te doen, van uit commercieel oogpunt, is om te concurreren; met andere cafés, de thuis situatie en eventuele andere gelegenheden.

     In mijn optiek, en daar hoef je het absoluut niet mee eens te zijn, verschilt de situatie voor een gemeente hier niet veel van. Een gemeente dient immers met andere gemeentes te concurreren om de vestigingsplaats van bedrijven te worden, om inwoners te krijgen dan wel te behouden, om studenten naar de gemeente te lokken etc.

     Daarnaast wil de gemeente Heerlen de binnenstad levendiger krijgen. Anders dan een binnenstad als Maastricht die, door de grote studenten scharen, al een spontane levendigheid kent, moet de gemeente dus mensen naar de binnenstad lokken. De gemeente dient er dus voor te zorgen dat de binnenstad concurreert met andere, tijdelijke, vertoefplaatsen en, het liefst ook nog, met andere woongebieden.

     Kortom, in mijn optiek, is het een te verantwoorde besteding, met name gezien het geringe bedrag dat er mee gemoeid is.

     Maar, en dat is het mooie van conflicterende ideeën, als ik een huwelijk zoek tussen het door jou en mij voorgestelde; misschien moeten de horeca ondernemers rond het Pancratiusplein de handen wel in een slaan en zorgen voor een centraal beheert gratis draadloos netwerk rond dit plein.

 3. Raimond Says:

  Beste mensen,

  Willen jullie ophouden?
  Als iemand in mijn zaak uitgebreid gaat zitten internetten, staat hij zó weer buiten. Gebruik de tijd die je buiten je werk over hebt om mensen persoonlijk te ontmoeten en spreken. Dat is veel mooier.
  Niet alles wordt beter met een computer.

  groet,

  rai

  • Maarten van Wesel Says:

   Beste Rai,

   Wat mij betreft gaat het met name om cafés waar mensen ook overdag gaan zitten terwijl ze misschien nog iets van werk moeten doen. Of waar studenten onder het genot van een goed glas (Limburgs) bier nog even door hun college aantrekkingen wandelen.

   Ik hoop inderdaad niet dat er onder of tussen het eten geïnternet wordt, op zo een moment dien je alleen tijd te hebben voor je disgenoot, de spijzen en drank.

   Mvg,

   Maarten

 4. Theo Ploeg Says:

  Uitstekend initiatief.

  Niet alleen voor studenten maar ook mensen die werkzaam zijn in de creatieve industrie is een stabiel en relatief snel netwerk essentieel.

  Voor deze groep lopen werk en privé per definitie in elkaar over. Dat inherent bij de aard van het ‘creatief’ zijn. In tegenstelling tot Rai zie ik daar geen probleem in.

  De draadloze internetverbindingen die worden aangeboden door de diverse telecomaanbieders zijn leuk voor wat surfen en emailen, maar zijn voor een creatieveling veel te mager.

  Juist dat geeft de potentiële kracnt van een wireless city netwerk in Parkstad aan. In Amsterdam, waar ik zelf doorgaans aan het werk ben, zijn de plekken waar (gratis) draadloos breedbandinternet wordt aangeboden uitgegroeid tot hotspots waar creatieven elkaar ontmoeten, netwerken ontstaan en werk wordt verdeeld. Die ‘broedplaatsen’ van interacties zijn binnen de creatieve sector van Amsterdam essentieel.

  Sterker: ze trekken nieuwe creatieven aan. Een stad die de creatieve industrie ziet als een belangrijke toekomstige werkverschaffer dient de infrastructuur te leveren die creatieven nodig hebben om hun werk goed te kunnen doen. Bij creatieven centreert het werk zich nu eenmaal niet tot het kantoor.

  Steden als Amsterdam, Rotterdam, Antwerpen en Zürich hebben dat goed begrepen. Parkstad zou hier lering uit moeten trekken. Met een goede werkinfrastructuur zou ik overwegen om terug te keren naar het zuiden.

  • William Scheffer Says:

   Theo, inderdaad voor dat soort zaken is de standaard databundel niet voldoende. Ik prop er echter ook een autocadtekening van 15mb doorheen en pdf’s van enkel mb’s groot… gewoon laten lopen terwijl telefoon in de zak zit en laptop in de tas. Maar dat is offtopic.

 5. Wifi in centrum Luxemburg stad « Maarten van wesel's Blog Says:

  […] Hier niet […]

 6. Heerlen Live « Maarten van Wesel's Blog Says:

  […] Vanmiddag, 26 februari, gaat de knop om en wordt een binnenstad dekkend draadloos netwerkactief. Heerlen is hiermee de derde stad in Nederland waar deze service geboden wordt. Meer dan dat zelfs, want in Heerlen is de service, voorlopig, gratis. Heerlen zet hiermee een grote stap voorwaarts en zet zich hiermee op de kaart als moderne Hightech stad. De binnenstad zal als een magneet werken op creatievellingen die zich in andere steden ook verzamelen rond broadband hotspots. […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: