Nu kan het nog: bezoek het Thermenmuseum

Nergens in Nederland of de Benelux vinden we unieke resten van een Romeins badhuis zoals we die in Heerlen tegenkomen. Deze Thermen zijn een van de meest tastbare bewijzen van de Romeinse aanwezigheid die te bezichtigen zijn in ons land. Thans vormen deze resten de onverplaatsbare kern van het Thermenmuseum.

Door iemand van het bestuur van het Thermenmuseum is mij verteld dat het slecht gaat met het museum, en dan praat ik niet over het instituut, maar over het gebouw. Er is sprake van achterstallig onderhoud. Het museumbestuur heeft moeten smeken om een verfbeurt die vervolgens maar half werd uitgevoerd. Dat is aan de buitenkant van het gebouw duidelijk te zien. Door de zeven verschillende verwarmingssystemen is er niet alleen sprake van een moeilijk te beheersen binnenklimaat, maar lopen de stookkosten ook aardig in de papieren. Daarnaast lekt het dak en heeft het gebouw slechts een zeer beperkte bezoekerscapaciteit. Eigenlijk dient het huidige gebouw gesloopt te worden en een nieuw gebouw te verrijzen, kosten; ongeveer zes miljoen.

In Heerlen lijkt de laatste jaren veel aandacht te bestaan voor cultuur. Met een redelijk gemak worden er miljoenen aan gemeente- en subsidiegelden gestoken in het verbouwen van de Schouwburg, het Glaspaleis, het Patronaat en de Nor, worden er miljoenen gestoken in allerhande kunsten. Maar iets dat werkelijk uniek is voor Nederland, iets dat ons verbindt met ons zeer rijke verleden, krijgt slechts minimale aandacht.

Niet alleen onze gemeente treft blaam, ook vanuit de provincie is er geen interesse om te investeren in dit unieke museum. En ook Den Haag geeft niet thuis. Medewerkers van het Thermenmuseum zijn nu zelfs in Brussel aan het lobbyen.

Ik suggereer absoluut niet dat de gemeente nu meteen 6 miljoen op tafel dient te leggen, maar ondersteuning om geld los te krijgen in Maastricht, Brussel en Den Haag zou op zijn minst gepast zijn. Ook kan een deel van het ruime budget dat nu besteedt wordt aan kunsten, ten bate van dit unieke cultuurhistorisch centrum ingezet worden. Immers, we hebben met de Thermen iets in handen waarvoor mensen best een uurtje (of meer) willen rijden. Indien hier een goed gebouw overheen staat komt dit museum goed tot zijn recht en wordt de Parkstad nog aantrekkelijker voor toeristen.

Advertenties

Tags: , , , , ,

9 Reacties to “Nu kan het nog: bezoek het Thermenmuseum”

 1. Maarten van Wesel Says:

  Van een medewerker van de gemeente heb ik vernomen dat er gespreken plaats vinden tussen het Thermenmuseum en de gemeente. Over de aard van deze gesprekken heb ik weinig informatie, voor zo ver ik begrijp gaat het momenteel meer over de toekomst visie en het exploitatie concept waarna naar een gebouw te gewerkt kan worden.

  Helaas is hier van nog geen informatie te vinden in het Raadsinformatie Systeem (er vindt dus nog geen besluitvorming plaats).

 2. raimond Says:

  Maarten,

  De thermen zijn van historische waarde, mee eens.
  Maar Heerlen is volgens mij pas écht gaan bestáán toen er een industrie is gekomen. Over heel europa liggen prachtige romeinse vonsten, de heerlense thermen zijn daar tegenover maar niettig.
  Misschien moeten we niet meer investeren in een groot gebouw, maar een grote glazen plaat welke over het hele gebied wordt geplaatst.
  Looppaden eroverheen, en klaar is Kees.
  Resultaat: geen stookkosten en lekkende daken meer, toegang is gratis.
  De nu nog aanwezige diensten ed kunnen naar een van de vele leegstaande kantoren, welke nog wél aan de eisen voldoen.
  Zoals je al aangaf; we hebben genoeg geïnvesteerd in stenen de laatste jaren.

  groet,

  rai

 3. L.J. Arets Says:

  Maarten,

  de thermen in de Engelse stad Bath trekken bezoekers bij de vleet. Daar is men zo verstandig geweest om het geheel te voorzien van een zwembad met groen water en de overblijfselen te tonen in een donkere atmosfeer. Je waant je onder de grond en ziet de resten van een oud Romeins badhuis. Het zwembad is omgeven met een romantische Romeinse sfeer – met zuilengalerij – e.e.a. is zo`n honderd jaar geleden is gebouwd, maar het lijkt alsof je in Rome bent tweeduizend jaar geleden.

  Het is marketing – via de neparchitectuur – avant la lettre! Het trekt duizenden toeristen per dag die speciaal naar Bath komen voor de Romeinse sfeer. Bath heeft nog een andere attractie: een van de twee bruggen ter wereld die bebouwd zijn met kleine winkeltjes, (de andere is de Ponte Vecchio in Florence) maar daar kijken relatief weinig mensen naar.

  Door het geheel een typische Romeinse sfeer te geven en gezellige aanpalende winkelstraatjes te creeren heeft het geheel niet iets Valkenburg´s maar verheft het zich ver boven dat niveau, typisch Engeland.

  Vergelijk dat eens met de koude realiteit van dat blauwe gebouw en de combinatie van functies die “onze” thermen hebben. Niet iets waarmee je je als burger graag associeert. Ik vraag me al jaren af waarom er archeologisch niet gezocht wordt naar de resten van een waterloop op die plek in Heerlen. Die moet er geweest zijn en is er wellicht nog ondergronds. Mocht je die vinden dan kan de boel in stijl gebracht worden naar het voorbeeld van Bath. Het zwembad aldaar geeft cachet aan het geheel en maakt de boel veel spannender voor de bezoekers en dus voor de stad als zodanig in economische zin welteverstaan.

  Opwaarderen die boel en er iets aantrekkelijks van maken!

  L.J. Arets

 4. raimond Says:

  Mijnheer Arets,

  Mooi plan; te dúúr.
  Hadden we trouwens niet nog een zwembad tegoed van de politiek?
  De Klomp/Bazaar is een mooie locatie, mét parkeergelegenheid!
  Steel rustig mijn idee! Ik zal het niemand vertellen.

  groet,

  rai

 5. L.J. Arets Says:

  Raimond,

  dat is ook een schandaal van de eerste orde. Het zwembad is prominent beloofd door de SP in haar verkiezingsampagne. Maar bij het eerste de beste raadsdebat over het zwembad was er zogenaamd geen geld meer. Met verwijzing naar de discussies over kunst een twijfelachtige zaak natuurlijk.

  Het moest een eenvoudig zwembad worden waar met name de ouderen van Heerlen hun baantjes voorzichtig kunnen zwemmen, zonder lastiggevallen te worden door de uitbundig spelende jeugd. Zwemmen is uitstekend voor de gezondheid van bejaarden.

  Maar zelfs die doelgroep wordt door de SP genegeerd, maar kom dat zijn we zo langzamerhand gewend. Veel beloven en niets waarmaken. Wel het aantal leden via het verlenen van uitkeringen vergroten.

  Het zwembad zou uitstekend gepast hebben op de locatie van de moskee aan de Kemkensweg. De moskee zou dan gevestigd worden boven de Bazaar, als men die niet verprutst zou hebben.

  L.J. Arets

 6. Miriam Goes Says:

  Misschien is het een idee om een afspraak te maken met de wethouder Cultuur Pe Diederen of met de raadscommissie die dit behandelt. Daar kun je altijd terecht met je vragen en krijg je ook antwoorden. De burger heeft wat dat betreft macht genoeg maar je moet die dan ook wel nemen.
  Het idee van een echt romeins gebouw met zuilen en zo is natuurlijk leuk maar wat kost dat?
  Dat de thermen behouden moeten blijven staat natuurlijk buiten kijf net als het mijnmuseum en alle andere schatten die Heerlen heeft.

  Groet Miriam

 7. L.J. Arets Says:

  Miriam,

  zo`n gebouw kost veel minder dan u denkt. Maar onze wethouder is helaas een amateur op dat gebied.

  L.J. Arets

 8. Irma Koopman Says:

  De SP heeft de raad voorgelegd een onderzoek te doen naar nut en noodzaak van een centrumbad. De rest van de raad vond dat niet noodzakelijk met als argument dat er in Kerkrade, Hoensbroek en Landgraaf al zwembaden zijn.

  Wanneer de raad al niet akkoord gaat met zo’n onderzoek, kun je wel een motie indienen voor een centrumbad, maar dat voorstel zal dan ook niet voldoende stemmen krijgen.

  Helaas dames en heren zwemmers, de gemeenteraad van Heerlen vindt dat u de bus of auto maar moet pakken naar Hoensbroek, of zelfs naar een andere gemeente.

 9. L.J. Arets Says:

  Irma,

  de SP heeft met klem een bad beloofd. Met de historische verkiezingsoverwinning die de SP laatstelijk heeft behaald zou het bad gewoon in de coalitieovereenkomst moeten hebben gestaan. Met zo`n meerderheid geen zwembad realiseren is kiezersbedrog, een grote meerderheid is een meerderheid af uit!

  De binnenstadbewoners bestaan voornamelijk uit ouderen en die mensen hebben behoefte aan een eenvoudig bad om voor hun gezondheid op hun eigen tempo baantjes te kunnen trekken zonder overlast van spetterende jeugd. Wel veel geld uittrekken voor “cultuur”.

  De nieuwe verkiezingsleus is “niet kletsen maar doen”. Er wordt ook weer veel geld uitgetrokken voor de zogenaamde – niet bestaande (!) – “culturele lente” om meer ruimte te creeren voor initiatieven die het eigen karakter van de stad versterken.

  Dus weer veel kletsen maar het verkeerde doen. De ouderen in de binnenstad zijn niet bepaald de doelgroep waar de SP het van moet hebben. Deze mensen zijn opgevoed in een andere tijd en nog steeds beginselvast. Die stemmen gewoon van oudsher CDA.

  Na “geen stenen maar mensen” – de laatste verkiezingsleus – wil de SP de Spaanse architect aantrekken voor het nieuwe stadhuis. Dat wordt nu “Den Haag redt banken, Heerlen steunt gewone mensen”. De verslaafden zijn verdreven naar de volkswijken, hun eigen doelgroep.

  “Nooit meer oude machtspolitiek” is punt 5 van de nieuwe SP-beloften. Hoe noemen we het met een “geheim” rapport gijzelen van burgemeester Gresel? Is dat geen machtspolitiek? Wat is er gebeurd met de rode sponsjes waarmee het stadhuis schoon geveegd moest worden? Kijk eens hoe mw. de Wit Humanitas een cadeautje wil geven met ontslagen als gevolg (verstopt in het natuurlijke verloop).

  We hebben te maken met een partij die het vak van besturen niet in de vingers heeft, dus er valt niets af te maken in Heerlen. Een nieuwe coalitie van Stadspartij en CDA zal van voren af aan opnieuw moeten beginnen. Nooit meer amateurs aan de macht zou een betere leuze zijn.

  L.J. Arets

  PS: Irma, deze discussie gaat over de thermen en niet over een beloofd zwembad. Toch aardig dat je me even de kans gaf om te reageren op het wangedrag van de SP.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: