Mailen met VROM

Eind november richtte ik een kort schrijven aan het Ministerie van Volkshuisvesting Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer inzakken krimpende regio’s en de vestiging van rijksoverheidsdiensten.

Aan Zijne Excellentie mr. van der Laan,

In de media vernam ik dat de bewustwording omtrent de bevolkingskrimp langzaam op gang aan het komen is, en dat o.a. het Rijk de gevolgen van de Krimp wil opvangen.

Als inwoner van de Parkstad zal ik in de toekomst geconfronteerd worden met de gevolgen van de Krimp, en dit verontrust mij. Ja de Krimp biedt kansen, maar Krimpen is enorm duur o.a. van wegen het slopen en herstructureren.

Als wij ons realiseren dat de gemeentes aan de randen van Nederland gaan krimpen terwijl de Randstad doorblijft groeien (http://www.spitsnieuws.nl/archives/binnenland/2009/10/randstad_voller_rand_nl_loopt.html), zien we twee problemen;

1) De echt sterk krimpende gemeentes zullen deels verworden tot spooksteden, omdat de kosten voor het slopen van hele woonwijken niet op te brengen zijn (dit is al te zien in Groningen).
2) De Randstad zal steeds verder dicht slippen, de wegen staan straks muurvast, de grond wordt onbetaalbaar en iedereen leeft op elkaars lip.
Beide problemen zijn onwenselijk.

Er is echter een manier om de Krimp te remmen en de Randstad minder snel vol te laten stromen; Het verplaatsen van Rijksoverheidsinstellingen van de Randstad naar de Krimp regio’s. Hierdoor wordt in de Krimp regio’s direct werkgelegenheid gecreëerd waardoor, met name hoogopgeleide, niet meer richting Randstad hoeven trekken. Daarnaast zal de aanwezigheid van zowel hoogopgeleide als overheidsinstellingen andere bedrijven aantrekken.

Buiten dat een minder laag migratiesaldo direct bijdraagt aan het remmen van de krimp zal een deel van de jongeren die nu niet wegtrekken in de krimpgemeentes een gezin stichten, iets dat weer een positieve impact op het geboorte overschot heeft.

Een iets uitgebreider stuk hierover is te lezen op: https://maartenvanwesel.wordpress.com/2009/10/06/rem-de-krimp/

Hoogachtend en met vriendelijke groet,

Maarten van Wesel

Een kleine maand later ontving ik een niet onverwacht, doch teleurstellend antwoord, hier te lezen

Advertenties

Tags: , ,

10 Reacties to “Mailen met VROM”

 1. irri Says:

  Een dergelijke beantwoording kan ook heel goed door een laag opgeleid iemand uit Limburg of Groningen geschieden. Voor dit waardeloze antwoord heb je toch echt geen dokter-nandus (!) uit de randstad nodig. Wat een aanfluiting, dit antwoord van die meneer Smallenbroek. “…uiteenlopende redenen…” ja, ja… wat een eikel ! Als we het van dit soort figuren moeten hebben ziet het er niet goed uit voor dit land. Zowel in Limburg alsook in de randstad.

  Meneer Smallenbroek,… u kunt wel gaan. Oftewel: “Vuilnisman, kan de zak ook mee ?”

  • Maarten van Wesel Says:

   Beste Irri,

   Het was natuurlijk ijle hoop te denken dat er daadwerkelijk actie zou worden ondernomen.

   Echter ik hoop dat er iets in het achterhoofd van de mensen die mijn mail hebben gezien blijft hangen en dat er in de toekomst, bij het vestigen van nieuwe rijksdiensten gedacht wordt aan de krimpende regio’s.

   We kunnen ook nog hopen op een snelle eenwording van de Parkstad gemeentes, zodat we, als 5de gemeente van Nederland, gewoon kunnen eisen dat er rijksdiensten hier worden gevestigd

 2. L.J. Arets Says:

  Maarten,

  mijn voorstel om de universiteit van Maastricht uit te breiden tot een compleet curriculum levert veel banen op zowel op voorzieningen niveau (toeleveranciers e.d.) als werkgelegenheid voor hoogopgeleiden (academisch onderzoek). De alfa-faculteiten naar Heerlen halen levert op termijn waarschijnlijk zo`n tienduizend vaste jobs op. De studenten halen we uit de zich snel ontwikkelende groeikernen (o.a. China en India) van de wereld. Dus het hele project heeft initiele kosten die zichzelf op termijn terugverdienen, want deze mensen komen uit de middenklasse van hun respectievelijke samenlevingen en kunnen hier voor een redelijke prijs hun Westerse opleiding zelf betalen. Voor al die studenten is veel woongelegenheid nodig, dus al die sloopplannen – met dito kapitaalvernietiging – kunnen ook terug in de kast.

  L.J. Arets

  • Maarten van Wesel Says:

   Beste L.J.,

   Je weet dat ik het idee om een deel van de UM hier naar toe te halen van harte steun. Sterker nog ik ben zaadjes aan het planten, zowel bij de directrice van een van de krapst behuisde faculteiten (met veel groeipotentie) als ook een belangrijke pion in de U-raad.

 3. L.J. Arets Says:

  Maarten,

  ga zo door. Alle kleine beetjes helpen, zolas je weet. Van vindt jouw partij ervan?

  L.J.

 4. Kantoren Heerlen goed gevuld « Maarten van Wesel's Blog Says:

  […] starters, als tijdelijk gemeente kantoor of misschien wel als vestigingsplaats voor een van de te krapbehuisde faculteiten van de Universiteit Maastricht (immers als de UM de Tapijtkazerne niet in handen weet te krijgen, is de groei er in de binnenstad […]

 5. Tweets that mention Mailen met VROM « Maarten van Wesel's Blog -- Topsy.com Says:

  […] This post was mentioned on Twitter by Maurice Hermans, Maarten van Wesel. Maarten van Wesel said: @Maurice_Hermans https://maartenvanwesel.wordpress.com/2010/01/25/mailen-met-vrom/ […]

 6. uberVU - social comments Says:

  Social comments and analytics for this post…

  This post was mentioned on Twitter by MaartenvanWesel: @Maurice_Hermans https://maartenvanwesel.wordpress.com/2010/01/25/mailen-met-vrom/

 7. Heerlen wordt, relatief gezien, steeds dommer « Maarten van Wesel's Blog Says:

  […] de rijksoverheid deze vicieuze cirkel kan doorbreken is het de vraag of ze de impopulaire maatregelen daarvoor nodig wel uit willen voeren, al gloort er een beetje hoop. De oplossing moet dus lokaler gezocht […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: