De Woonboulevard als aanjager voor het Centrum

Hoewel de Heerlense binnenstad een redelijk populaire bovenregionale winkel bestemming is, is het vooral de Woonboulevard in Heerlen die bezoekers trekt van buiten de regio. Beide winkelgebieden zijn complementair, er liggen nu eenmaal verschillende winkeltypes. Ze versterken elkaar en kunnen niet als elkaars concurrent worden gezien.

Momenteel wordt er druk gebouwd aan het station Woonboulevard op de verbinding Heerlen-Maastricht, welke medio juni 2010 gereed zal zijn. Hierdoor ontstaan nieuwe kansen. Een aantal ideeën passeren hier de revue.

Koopzondag Heerlen Centrum
Een veel gehoord idee om de binnenstad aantrekkelijker te maken voor winkelend publiek is het realiseren van gratis parkeergelegenheid in de buurt van het centrum. Wetend dat de koopzondagen van het centrum en de Woonboulevard over het algemeen niet synchroon lopen en dat het station naast een van de grote parkeerterreinen van de Woonboulevard ligt lijkt de oplossing voor de handliggend; Op koopzondagen in het centrum gratis parkeren en treinvervoer naar de binnenstad. Er zal geïnvesteerd moeten worden in een goede PR campagne en Veolia zal moeten worden afgekocht. Maar je krijgt winkelpubliek dat, onbezorgd om steeds maar oplopende parkeerkosten, op zijn gemak kan winkelen, gebruik kan maken van de vele horecagelegenheden en cultuur kan snuiven.

Station twee
Een ander idee is om ook op andere dagen gratis verkeer tussen Woonboulevard en Heerlen Centrum mogelijk te maken, met name doordeweeks als het minder druk is op de Woonboulevard. Ook is de parkeerplaats ter hoogte van het station niet zeer druk bezet. Er zou een regeling getroffen kunnen worden waarbij een kassabon van minimaal 10 euro van een winkel aan de Woonboulevard geld als een ticket van de Woonboulevard naar het Centrum voor twee personen. En eenzelfde kassabon uit het centrum als ticket naar de Woonboulevard.

Vooral wanneer ook het station Terhoevenderweg op de lijn Heerlen-Sittard gerealiseerd is wordt deze wederzijdse versterking interessant. Immers er is dan een station halverwege de Woonboulevard in plaats van aan het uiteinde.

uit Monitor Grenzeloos winkelen 2009

Met namen Duitsers en Belgen uit het grensgebied weten de weg naar Heerlen wel, maar blijven veelal op de woonboulevard steken, valt op te maken uit de ‘Monitor Grenzeloos winkelen 2009’. Er valt nog wat te winnen, mits je je PR deels op deze groep richt.

De kans bestaat dat er in het begin minder geparkeerd wordt in het centrum, maar voor de shoppers die naar Heerlen gaan om doelgericht boodschappen te doen (een van de hoofdredenen waarom mensen van buiten de regio naar Heerlen Centrum gaan) zal het gemak van parkeren in het centrum altijd zijn voordelen behouden.

Advertenties

Tags: , , , , , , ,

6 Reacties to “De Woonboulevard als aanjager voor het Centrum”

 1. Irma Koopman Says:

  Precies zoals Roermond doet. Gratis vervoer van centrum van/naar Retail en Outlet. Prima voorstel dus!

 2. Martin Raats Says:

  Best een goed voorstel, alleen afwachten of de ondernemers onderling willen samenwerken.

 3. Tweets that mention De Woonboulevard als aanjager voor het Centrum « Maarten van Wesel's Blog -- Topsy.com Says:

  […] This post was mentioned on Twitter by Maarten van Wesel, Maarten van Wesel. Maarten van Wesel said: Nieuwe blog post "De Woonboulevard als aanjager voor het Centrum" http://bit.ly/c9il7H […]

 4. jo Says:

  Variant op het aloude park & ride idee, doet het in Sittard en Aken ook prima. Misschien ook de spoorwegen erbij betrekken?

 5. Lars Vervoort Says:

  Uitstekend idee Maarten. Ik ben ervan overtuigd dat beide koopcentra elkaar kunnen versterken. Zeker als deze eenvoudig worden ontsloten met stations en een simpele regelmatige dienstregeling. Het is mijn voorspelling dat de NS zich uiteindelijk terugtrekt met stoptreinen uit de driehoek Heerlen, Maastricht, Sittard-Geleen. Veolia heeft met de Heuvellandlijn bewezen dat zij perfecte dienstverlening weet te koppelen aan frequent vervoer. Een kwartiersdienst in alle richtingen behoort serieus tot de mogelijkheden. Volges mij heeft de provincie er ook wel zin in. En op het gemeentehuis van Heerlen ligt al jaren een schitterede tekening klaar van de halte Terhoevenderweg.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: