Update: Kantoren Heerlen goed gevuld

Zoals vermeld in het oorspronkelijke bericht stonden er nog enkele vragen open bij DTZ Zadelhoff. Zo juist heb ik telefonisch antwoord gekregen op al mijn vragen, zeer hartelijk dank daar voor.

L.s.,

Met veel interesse lees ik uw rapport “Nederland compleet; factsheets kantoren en bedrijfsruimte | jan 2010”, ik blijf echter met enkele vragen zitten.

1) Het CBS heeft een nieuw kantoor betrokken in 2009, deze ontbreekt bij de transacties, wat is hier voor de rede?
2) Is het oude CBS kantoor meegenomen in de telling van de leegstand, zo nee, wat is hier van de rede?
3) Wat is uw definitie van leegstand? Bv. Dient een ruimte te huur aangeboden te worden?

Bij voorbaat dank voor uw reactie

mvg,

Maarten van Wesel

DTZ Zadelhoff probeert de dynamiek van de commerciële kantoormarkt weer te geven. Huurverlenging en eigen nieuwbouw worden hierin niet opgenomen. Hoewel formeel een externe partij het nieuwe CBS gebouw heeft gebouwd, is na intern beraad besloten dat deze transactie niet opgenomen is. Immers de nieuwbouw geschiedde in opdracht van het Rijk.

Gebouwen, als het oude CBS gebouw, die momenteel niet worden aangeboden op de markt (de Rijksgebouwendienst is er nog niet uit wat er mee moet gebeuren) gelden niet als leegstand. Immers er kan een andere bestemming zijn. Dit geld in Heerlen bijvoorbeeld ook voor de kantoren boven winkelcentrum de Plu, deze zullen gesloopt worden om plaats te maken voor het vernieuwde Schinkelkwadrant.

Kortom er zijn panden die niet in gebruik zijn, echter die niet meetellen als leegstand. Aangezien ze niet worden aangeboden op de markt. Het beeld van leegstand bij sommige (aspirant) raadsleden lijkt hierdoor vertroebeld te zijn.

Advertenties

Tags: , ,

18 Reacties to “Update: Kantoren Heerlen goed gevuld”

 1. L.J. Arets Says:

  Maarten,

  de cijfers van de Heerlense leegstand zijn zeer deprimerend en erger dan je denkt. Zo stelde jaren geleden Paul Berden voor om de Klomp uit het winkelbestand te halen door er een andere bestemming aan te geven. Het percentage leegstand detailhandel voor Heerlen zou dan weer in de buurt komen van het landelijk gemiddelde. Zo wordt dus de kantoorruimte ook gemaskeerd. Het afgelopen jaar heeft zich slechts een kleine transactie voorgedaan aan de Putgraaf. Verder is er niets gebeurt in 2009.

  Overigens, mw. de Wit heeft inmiddels de eigenaar van de Klomp aanbevolen om de winkelbestemming vrijwillig van de Klomp te halen, immers het winkelbestand zou zich gaan verplaatsen richting Schinkelkwadrant. Dit argument van haar is een vorm van “wihful thinking” en is ongepast van een wethouder. Het zou – zoals ik al eerder stelde – een uitstekende locatie zijn voor Saturn!

  L.J.

  • Maarten van Wesel Says:

   Beste L.J.,

   Helaas kan ik de leegstandcijfers van winkelruimte in Heerlen niet zo 1, 2, 3 achterhalen.

   Zover bij mij bekend staat er geen kantoorruimte leeg in Heerlen zonder aangeboden te worden voorzover daar geen goede reden voor is (zoals de aanstaande sloop van de Klomp of het ontbreken van een toekomstvisie voor het voormalig CBS gebouw)

   Het aantal transacties op de Heerlense kantoren markt is inderdaad triest (mocht de verhuizing van het CBS zijn opgenomen dan was dit de omvangrijkste transactie in Nederland), echter het ontbreken van moderne kantoorgebouwen zal de zeker aan bijdragen.

 2. Kantoren Heerlen goed gevuld « Maarten van Wesel's Blog Says:

  […] 2; Antwoord van Zadelhoff is hier te […]

 3. raimond Says:

  Mijnheer Arets,

  Welke bestemming moet de Klomp dan wél krijgen?
  En wie of wat is Saturn?

  groet,

  rai

 4. L.J. Arets Says:

  Raimundo,

  ik heb dat al eerder aangegeven. Saturn is het zusje van Media Markt en trekt in Aken – waar ze vlak bij elkaar liggen – evenveel publiek. Dus iedereen die iets koopt, laten we zeggen vanaf 50 euro of minder, gaat op zijn minst even bij de – zogenaamde – concurrent kijken. Dus je krijgt een hele mooie loop naar de oude city, door hetzelfde publiek. Een win-win situatie. Beiden zitten in hetzelfde concern en bijten elkaar niet. Met aanbiedingen gaan ze ook verstandig om en stemmen die op elkaar af. De Klomp is ideaal voor de detailhandel, gezien de garage die ernaast ligt. Wat willen we nog meer.

  L.J.

 5. Maarten van Wesel Says:

  Beste L.J.,

  Dat zou inderdaad zorgen voor een drukker loop verkeer tussen Corio en Klomp. Echter ik denk dat we deels moeten focussen op het halen van nieuw winkel publiek naar het centrum. Ik denk dat de Saturn niet veel extra mensen brengt (immers ze mikken op dezelfde mensen als de media markt)

  Ik heb helaas de mening van jou en van Rai niet mogen ontvangen op de post over “De Woonboulevard als aanjager voor het Centrum” https://maartenvanwesel.wordpress.com/2010/02/06/de-woonboulevard-als-aanjager-voor-het-centrum/

 6. raimond Says:

  Maarten,

  Ik heb al jaren geroepen dat de op één na grootste toeristische atractie van Nederland geen bedreiging maar een kans voor de binnenstad kan zijn. Ik probeer op dit moment met een paar collega-ondernemers(horeca) een clubje te beginnen welke tot doel heeft meer mensen naar de binnenstad te krijgen. Toen ik dit idee wilde verkopen aan mijn collega’s heb ik het argument van de vele potentiele gasten welke we nu mislopen meegenomen. Een goede verbinding voor de woonboulevard bezoekers is een kans die we als ondernemers níet mogen laten schieten!!!

  groet,

  rai

 7. L.J. Arets Says:

  Raimundo,

  toen de locatie voor de meubelboulevard werd bepaald heb ik de bewuste raadsvergadering bezocht. In die tijd heb ik gepleit voor de locatie direct achter Het Loon, waar nu die lelijke kantoren (deels leeg) zijn gebouwd. Die locatie werd door Ruijters afgewezen, immers de natuur werd te zeer aangetast. Toen toch het hele stuk met een school en kantoren werd volgebouwd, gold plotseling het argument over de “natuur” niet meer.

  Ik was in die tijd bestuurslid in Het Loon en de pijn die Ruijters had, was de gratis parkeergelegenheid zo dicht bij de binnenstad. Ruijters was indertijd bezig om Q-Park op poten te zetten, samen met ING en het ABP.
  Mijn voorstel was hun een doorn in het oog.

  Na het besluit heb ik Andriesma (ik hoop dat de naam nog goed in mijn geheugen zit !) wethouder van de PvdA en Hub Savelsberg aangesproken en gezegd dat dat een historische vergissing zou zijn. Ik noemde de locatie “een brug te ver” naar de oorlogsfilm over Arnhem die net uit was. Andriesma was “not amused” toen ik mijn twijfels uitsprak over zijn integriteit!

  Want jullie begrijpen mijn argument van toen al. Als je de meubelboulevard op loopafstand legt van het centrum, bezoekt een groot deel ook dat centrum en krijg je een wisselwerking en een verbetering van je omzet. Daar wordt je als stad alleen maar beter van. Maar omdat de politiek de loopjongens van de ontwikkelaars zijn – ook de PvdA (!) – wordt er niet naar het grotere belang gekeken maar naar de beurs van de makelaars/ontwikkelaars.

  Het gratis parkeren had je kunnen regelen via een fee die retour betaald wordt als er gekocht wordt boven een bepaald bedrag bij een meubelzaak. De exploitatie van de parkeergelgenheid had bij Ruijters kunnen liggen. Niets aan de hand dus.

  Dat zou branchevervuiling hebben kunnen voorkomen, zoals nu heeft plaatsgevonden met winkels die op zo`n locatie niet thuis horen, denk aan de Blokkers en dergelijke. Nu beconcurreer je het eigen stadcentrum en dat in een crisistijd waar elke euro telt.

  Regeren is vooruitzien, alleen dat geldt helaas niet voor de plaatselijke “goden” van de politiek.

  Maarten, weet waar je aan begint, voor je het weet heb je je ziel verkocht voor een schotel linzen.

  L.J.

  Raimundo, moeten we niet eens praten over jouw clubje?

 8. raimond Says:

  Mijnheer Arets,

  Als de beslissing over de locatie van de woonboulevard inderdaad op deze manier genomen is, mag Savelsberg in ieder geval weer een streepje achter zijn naam zetten.
  Mooie man is dat toch…
  Hoe dan ook; hij ligt nu waar hij ligt en heeft zich prima ontwikkeld.
  Dat dan weer wel.
  Toch vraag ik me af waarom Heerlen centrum geen orgaan heeft dat al eens eerder een b.v. pendelbus zou hebben kunnen inzetten(of zo’n nep stoomtreintje)
  Ik heb John Stevelmans 10 jaar geleden al eens een betoog horen geven voor een nostalgische tram-verbinding; was tóen ook al een goed idee!

  Mijn clubje staat nog in de kinderschoenen, en ik moet vooralsnog hard aan de kar trekken. Meedenken door wie dan ook wordt altijd op prijs gesteld. Ikzelf heb het gespiegeld naar een bestaande club in Maastricht n.l. les Tables. Het uiteindelijke doel is om potentiële consumenten erop te wijzen dat Heerlen niet meer om 6 uur sluit, maar dat er vanalles te doen, beleven en te eten valt. (shoppen-eten-drinken-bioscoop-theater)
  Mijnheer Arets, u weet me te vinden.

  groet,

  rai

 9. L.J. Arets Says:

  Raimundo,

  het zal wellicht raar klinken, maar ik weet niet wie je bent en waar je zit.

  Jean Bastiaans heeft in het verre verleden voorgesteld dat er een shuttle kon komen tussen de meubelboulevard en de binnenstad om de parkeerruimte effectiever te gebruiken. Dat is dus al eerder op diverse plaatsen onder de aandacht gebracht. maar zo gauw parkeren aan de orde komt beginnen ze bij Q-Park te steigeren!

  Alle ideeen die de binnenstad ten goede komen worden genegeerd! Vanachter het behang spelen er veel grotere belangen. De stadsmanager zit er om die belangen te wegen en alleen die van het grootwinkelbedrijf uit te voeren. Je moet dus tegen een bakoven gapen.

  Weet je dat Heerlen ook het Factory Outlet centre heeft laten liggen. Wij hadden met afstand de beste cijfers. Daar heb ik destijds voor GS dertien kantjes pleidooi voor geschreven, maar Paul Berden had 180 ondernemers achter zich geschaard die het zoveel beter wisten. Nu achteraf zeggen zelfs de ambtenaren, dat die kleine Arets het toch bij het rechte eind heeft gehad. Daar is Heerlen dus vet mee, nietwaar?

  Al mijn voorspellingen uit die tijd zijn in Roermond uitgekomen, inclusief de leegstand in de Westelijke Mijnstreek en de gevolgen voor Heerlen. Met de kennis van nu….. is het politieke toverwoord. Shit happens, en het mooie is, ik kan het bewijzen, immers het staat allemaal op papier.

  L.J.

  • Maarten van Wesel Says:

   Beste L.J.,

   Vanuit de raam van je zaak kun je het, misschien wel, beste restaurant van Heerlen zien liggen; Vlaanderen. De uitbater hiervan is Raimond.

   Q-Park zal zich ook moeten realiseren dat het levendig maken van de binnenstad (o.a. door het door mij voorgestelde) op termijn ook leidt dat volleren parkeer garages en dus meer inkomen voor Q-Park.

   We zullen moeten leren leven met besluiten die in het verleden zijn genomen en daar het beste van moeten maken. We hebben nu het voordeel dat de woonboulevard aan twee sporen ligt die op korte termijn beide voorzien zullen zijn van een station. Dat is de realiteit waarin we leven.

 10. L.J. Arets Says:

  Maarten,

  zie de mensen al met Ikea kasten met de trein naar huis gaan? Dat stationnetje is volstrekt overbodig daar en weer eens pure geldverspilling.

  L.J.

  • Maarten van Wesel Says:

   Beste L.J.,

   Je zou gelijk hebben als je er vanuit zou gaan dat mensen naar de woonboulevard gaan om iets gericht te kopen. Uit de “Monitor Grenzeloos winkelen 2009” blijkt echter dat 62% dit als rede aangeeft voor een bezoek aan de woonboulevard, voor 38% van de bezoekers is het gericht doen van aankopen geen rede om naar de woonboulevard te gaan. 31%van de bezoekers komt om recreatief te winkelen. Bovendien is het naast wooninrichting ook goed winkelen naar huishoudelijke artiekelen (zelfs bij Ikea).

 11. L.J. Arets Says:

  Maarten,

  s`morgens vroeg staan er rijen mensen voor de deur bij Ikea die voor een heel klein bedrag iedere dag komen ontbijten. Kunnen die mensen de hele dag op teren. Pure noodzaak gezien het niveau van onze verzorgingsstaat!
  Die aantallen verstoren jouw cijfermateriaal aanzienlijk. Het is “recreatief” omgaan met het povere gezinsbudget, noodgedwongen welteverstaan.

  L.J.

  • Maarten van Wesel Says:

   Beste L.J.,

   Ik ben het niet geheel eens met deze interpretatie van de cijfers. Daarnaast komt een deel ven de mensen inderdaad ontbijten voor de gezelligheid en niet uit noodzaak. Maar ik zal eens met je mee denken.

   Maak er van dat er 200 mensen komen ontbijten (een hoge schatting lijkt mij). Aangezien het noodzaak is zijn het uiteraard steeds dezelfde mensen. Laten we stellen dat ze 5 dagen per week 52 weken per jaar komen, dat zijn dus 26.000 bezoeken.

   De Woonboulevard trekt jaarlijks zo’n 4 miljoen mensen (pers bericht uit 2006). Betekent dat 1,3 %van de bezoeken voor het ontbijtje komt.

 12. L.J. Arets Says:

  Maarten,

  ik wil je niet ontmoedigen, maar ik heb een Duits rapport in mijn kast liggen waaruit blijkt dat Ikea voor meer dan driekwart Duitsers trekt. Bovendien hebben de Duitsers geteld uit welk gebied ze komen (kun je precies aan de Duitse nummerborden zien). Die komen niet om recreatief te winkelen. Als je het cijfer dus met Duitsers corrigeert wordt je percentage heel anders! Zonder Ikea is de meubelboulevard failliet en zonder Duitsers verdwijnt Ikea subiet en moeten de “ontbijters” naar de gaarkeuken. (Overigens Ikea verdient aan het ontbijt slechts een paar centen. Wereldwijd levert dat echter 125 miljoen pure winst op als ik me niet vergis!)

  Het recreatief winkelen ontstaat door slappe politici (o.a. Prickaerts CDA) die branchevervuiling heeft toegestaan (de Blokkers etc.etc.). Daardoor ontstaat leegstand in je binnenstad en dat vreet meer aan dan je wel denkt.

  L.J.

  • Maarten van Wesel Says:

   Beste L.J.,

   Het rapport dat ik aanhaal bestrijkt Nederlands Limburg en het Belgisch en Duitse grensgebied (gegevens betreffen 2009). Het is de combinatie van deze groep die voor 31 bestaat uit recreatief winkelpubliek.

   Daarnaast komt volgens mij de wens voor station Terhoevenderweg deels van Duitsland, waar de intresten bestaat een lijntje Sittard, Heerlen & Aachen te exploiteren.

 13. Kans in leegstand « Maarten van Wesel's Blog Says:

  […] Ondanks dat de gegevens iets anders vertellen (zie hier en hier), blijft de perceptie bestaan dat er in Heerlen veel kantoor leegstand is (bij politieke partijen, maar ook bij de burgers {link Cultb}). Deels komt het verschil tussen beleving en gegevens door een verschil in definitie. Iets dat leeg staat is slecht leegstand als het ook in de markt aangeboden wordt. Zo is er bij het oude CBS-gebouw geen sprake van leegstand. […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: