Onze Zorg

De zorg is de grootste werkgever van Heerlen, maar liefst 20% van de banen is in deze sector te vinden.

Werkgelegenheidsverdeling naar sector in Heerlen, 2008; Gereproduceerd uit "TERUGBLIK ECONOMISCHE STRUCTUURVERSTERKING IN HEERLEN 2006-2010"


De demografische verandering* in Heerlen en de Parkstad, zal aan de zorgsector niet ongemerkt voorbijgaan. Door ontgroening en vergrijzing verandert de zorgbehoefte van de bewoners.

Door de ontgroening zal het aantal geboortes afnemen. Dit zal leiden tot een verminderende vraag naar verloskundigen, kraamhulp etc. Door de vergrijzing zal in deze regio juist weer een grotere vraag ontstaan naar thuishulp, bejaardenverzorgers en verpleegkundigen en specialisten, die zich bezighouden met aan ouderdom gerelateerde ziektes.

En hierin ligt een gouden, of beter zilveren, kans voor de regio. Door de parkstad te profileren als een regio met een hoog voorzieningsniveau voor de oude dag, maar ook (genoeg te doen) aantrekkelijk voor de zeer vitale 65+er, behouden we niet alleen onze eigen gepensioneerden voor de regio, maar worden we ook een aantrekkelijke vestigingsplaats voor gepensioneerden elders uit het land.

Essentieel hiervoor is hoogwaardige zorg en hiermee zijn we al goed op weg, met o.a. het beste ziekenhuis van Nederland (zei het met een smetje vanwege de verouderde OKs, hoezo nieuwbouw gewenst). Ook de zorgacademie zal bijdragen aan de toenemende kwaliteit van de zorg in deze regio.

Daarnaast is het van belang om te zorgen dat mensen zolang mogelijk in het sociaal en economisch verkeer deel kunnen blijven nemen. Hierbij dienen we te streven naar een zo hoogmogelijk zelfstandigheidniveau. Dit betekend onder andere dat het centrum van de gemeente, maar ook wijkcentra’s makkelijk  toegankelijk moeten zijn voor minder valide.

Door de, hoogst waarschijnlijke, komst van de European Cardiovascular Centre en het Particle Therapy Centre zijn we al goed op weg om een zorgregio te worden met een bovenregionale aantrekkingskracht. Laten we deze ingeslagen weg volgen en blijven investeren en innoveren in de zorg.

* De prognoses zijn slechts prognoses, door veranderende omstandigheden kunnen de demografische veranderingen sneller of langzamer plaats vinden. Werkgelegenheid speelt een belangrijke remmende rol.

Advertenties

Tags: , , , , , , ,

7 Reacties to “Onze Zorg”

 1. L.J. Arets Says:

  Maarten,

  als je een kopie wilt van de toespraak van van der Dussen van 23 april 1982
  kun je die krijgen. Als politicus in spe kun je daarvan leren, dat de AOW premie drastisch omhoog moet – grofweg zo`n 60% in 2015 – als Wilders en de SP niet naar 67 – en hoger – willen. Ook de pensioenen zullen de komende tijd versoberd worden en tegelijkertijd worden de premies aanzienlijk hoger.

  Waar halen de mensen het geld vandaan om al jouw wensen te vervullen?

  L.J.

 2. Sjarel Peer Says:

  Een zorg die volgens marktwerking nog verder uitgekleed gaat worden dan die nu al is. Hoezo inzetten op werkgelegenheid? Een gemiste kans.
  En geld zat, stop bijv. met de JSF en andere megalomane projekten. We laten ons ons van alles aan praten en ’t gros gelooft ’t ook nog.

 3. marc leenders Says:

  [/b]hoezo, de beste ziekenhuizen, het atrium stapelde [B]fout na fout[/b] op bij mijn broer, tot ik me er mee ging bemoeien toen werden ze bang!

  [/b]Hoezo[/b], hoog voorzieningsniveau, ik heb een aangepaste woning nodig voor mijn broer, betaal het maar zelf zegt WMO, waar is de compensatie plicht.

  [/b]Hoezo[/b], beste ziekenhuis van Nederland!!!!!!!! zie bovenstaande

  [/b]Hoezo[/b], zolang mogelijk in het sociaal en economisch verkeer deel kunnen blijven nemen, over mijn broer word gezegd, hij heeft toch een indicatie voor een instelling (stop hem daar maar ver weg) thuis en geluk en meedoen aan sociaal en economisch is van belang word genegeerd.

  [/b]Hoezo[/b] goed op weg regel je basis en de WMO maar eens goed.

  Marc

  • Maarten van Wesel Says:

   Beste Marc,

   Helaas werken bij het ziekenhuis mensen die fouten maken en gebruikmaken van procedures die uit gaan van situaties die soms niet overeenkomen met de werkelijkheid. Hier door worden ook in het Atrium MC fouten gemaakt.

   Het enige wat je daaraan kunt doen is een klacht indienen, hierdoor worden procedures veranderd om herhaling te voorkomen (heb ik ook een keer gedaan).

   Ook in andere ziekenhuizen worden fouten gemaakt om dezelfde redenen.

   Om te kijken of je broer recht heeft op WMO is hier een onafhankelijke website; http://www.rechtopwmo.nl/

   Ik ben helaas geen WMO expert en ik ken de persoonlijk situatie van je broer niet. Mogelijk kun je via de gemeente in contact komen met iemand die je beter kan helpen

   Mag ik je heel veel succes en sterkte wensen

 4. Bert Scholtes Says:

  Onze zorg in Parkstad , een kans?

  Alleen het aantal ouderen groeit de komende jaren in Parkstad. Op hen gerichte huisvesting, vrije tijd, welzijn en zorg is de belangrijkste groeimarkt en daarmee een voorname bron van inkomsten en werkgelegenheid.
  Gegeven de bezuinigingen in de AWBZ is de uitdaging om nieuwe concepten te ontwikkelen. Denk aan een woonomgeving waarin vrijetijdsbesteding, deelname aan de samenleving en zorg goed op elkaar zijn afgestemd. Concepten die aansluiten bij de wensen en behoefte van de ouderen. Voorzieningen die hen in staat stellen lang hun zelfstandigheid te behouden. Uiteraard afgestemde zorg zodra er meer hulp nodig is.
  Dit eerst en vooral voor de oudere inwoners van deze gemeenten.

  Zijn ouderen uit de Randstad bereid te verhuizen naar ‘Sunsity-parkstad’?.
  Ik twijfel of een hoog voorzieningenniveau leidt tot migratie van ouderen naar deze regio. Mijn indruk is dat de huidige ouderen honkvast zijn. Ze verhuizen naar elders omdat ze terugkeren naar de geboorteregio of omdat ze meer in de buurt willen wonen van de (klein)kinderen.
  Uit nader onderzoek moet blijken of een aanlokkelijke voorzieningenniveau, gecombineerd met een prachtige omgeving beslissende factoren worden voor de toekomstige ouderen.

  Het kan wellicht. De grond en huizen zijn goedkoper waardoor men meer overhoudt van het pensioen. Dit is een sterk pluspunt. Maar dit geldt ook voor Zeeland en Groningen. Dus er moet meer zijn. Uiteraard moet de zorg goed zijn, evenals de verbindingen met de Randstad. Maar vooral moet hier iets te beleven zijn. Dit laatste is volgens mij een belangrijke beslisfactor voor de jongere ouderen, die afvraagt hoe hij/zij zijn vitale periode tot +75 wenst in te vullen.
  De omgeving moet aanlokkelijk zijn. Er zijn wel mooie voorzieningen zoals het Gaya-park, Mondo Verde, de Brunssumerheide en het mooie Heuvelland. De schouwburg is vernieuwd en de binnen- en buitenring zorgen voor een betere bereikbaarheid. Echter er moet dan meer komen en de woningbouw moet hierop afgestemd worden. Waarom niet een woon-zorgcomplex in de buurt van het Gaya park met een rechtstreekse verbinding (met golfkarretjes) naar Mondo Verde?

  Hiervoor is beleid nodig. De Parkstad gemeenten, zorginstellingen en projectontwikkelaars moeten dan kiezen voor een gezamenlijke visie en een gezamenlijke aanpak. De gemeenten kunnen/moeten hierin het voortouw nemen. Ze moeten wel. Niets doen is achteruitgang….en die is nu al waarneembaar.

 5. jo Says:

  Helemaal mee eens, Bert. Vooral met je vraag naar een onderzoek, want het blijft een beetje koffiedik kijken. Met cijfers in de hand is het eenvoudiger beleid te schrijven. Heb je enig zicht op initiatieven tot een onderzoek?

 6. Maurice Says:

  Blijf de politiek hierop attenderen op demografie met visie. We kunnen ons specialiseren op ouderenbeleid.

  Indirect moeten ouderen ook verzorgd worden en willen recreeren. Dus de ouderen zorgen voor ook een aanwas van professionals. Van thuiszorg tot Artsen.

  Dus er is een wuivend perspectief, alleen moeten we er zelf nog in geloven. En met 65 stop ik echt met werken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: