Maankwartier vol nieuwe energie

Begin 2011 is het zover, dan begint de bouw van het Maankwartier. Naar mijn mening een enorme stap voorwaarts voor Heerlen. Daar is niet iedereen het mee eens, maar wat zou een project van deze omvang zijn zonder weerstand? Ik wil het nu dan ook niet hebben over de (on)zin van het Maankwartier. In dit schrijven ga ik er vanuit dat het er komt. Ik wil het hebben over kansen die er liggen om een van Heerlens speerpunten te promoten.

Heerlen timmert stevig aan de weg als nieuwe energie stad. Onder andere met een cluster zonne-energie op Avantis, het Mijnwaterproject en de rioolwaterkrachtcentrale die momenteel wordt aangelegd aan de Oliemolenstraat. De gemeente zou, als participant in het Maankwartier, er zorg voor moeten dragen dat het Maankwartier als voorbeeld geld voor andere projecten. Enkele ideeën hieronder;

Momenteel loopt het Mijnwater project niet helemaal lekker, er wordt minder warm en koud water afgenomen dan oorspronkelijk geraamd. Onder andere omdat een van de grote klanten, het nieuwe CBS gebouw, vele male beter geïsoleerd is dan oorspronkelijk werd verwacht. Ook wat betreft binnen halen van nieuwe klanten loopt het niet storm.

Het Maankwartier zou, vanwege zijn formaat en functies, een grote afnemer van zowel warm als koud water kunnen worden. De leidingen, die al minimaal tot aan het huidige CBSgebouwlopen, liggen relatief dichtbij en kunnen, mits goed aangelegd, in de toekomst gebruikt worden om het belastingkantoor en de praktijkschool aan te sluiten.

Daarnaast zou naar de mogelijkheid gekeken kunnen worden om het mijnwater te gebruiken om warmwater voor te warmen, zoals dat ook met een zonneboiler gebeurd.

Het zeer grote dak oppervlakte van het Maankwartier leent zich uitstekend voor zonnepanelen. Te meer omdat het dak, redelijk schaduwvrij, zal zijn.

Een gefaseerde aanleg van deze zonnepanelen kan mogelijk een Europese aanbesteding voorkomen. Hierdoor kan onze locale zonnepanelen fabrikant mogelijk worden ingeschakeld.

Ik ben overigens niet de eerste die dit idee oppert om het Maankwartier te voorzien van zonnepanelen, zie Zijlijn Blog.

Uiteraard zou het goede reclame zijn voor een milieu bewuste gemeente als Heerlen om ook overige maatregelen te nemen die de milieu impact van het Maankwartier zo laag mogelijk maakt. Te denken valt aan zeer zwaar isoleren, het opvangen en gebruiken van regenwater (en een eventueel overschot niet via het riool, maar via bekkens afvoeren) en het ter plaatsen scheiden van afvalstromen (vooral in het publiek gedeelte van een gebouw laat scheiding nogal eens te wensen over).

Om het bovengenoemde te realiseren dienen stappen te worden ondernomen in de ontwerpfase van het Maankwartier. Hiertoe zijn een aantal paden mogelijk;

  • In intentie uitgesproken door het college van burgemeesters en wethouders en bekrachtigd door de gemeente raad
  • Een motie ingediend door de gemeente raad
  • Op initiatief van burgers door middel van een zienswijze

Vooralsnog lijkt een zienswijze mij nog ietwat voorbarig, maar dit kan uiteindelijk nodig zijn om tot een groen Maankwartier te komen.

Advertenties

Tags: , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: