Gemaakte Historie

Ongetwijfeld zijn er lezers van dit blog die weleens in de prachtige stad Leuven zijn geweest. Leuven heeft een prachtig centrum met schijnbare veel historische gebouwen. Wat de meeste mensen echter niet weten is dat veel panden niet echt zijn. Althans het zijn wel echte panden, maar hebben niet de historie die veel mensen ze toedichten. Neem bijvoorbeeld het neogotisch pand Tafelrond. Het gebouw tafelrond zoals het er nu staat werd pas in 1921 gebouwd. Het is een replica van het oorspronkelijke Tafelrond (uit 1479) dat gesloopt was in 1817.

Ook grote dele van de Grote Markt en Oude Markt zijn niet origineel. De panden die verloren zijn gegaan ten gevolgen van een grote brand tijdens de eerste Wereldoorlog zijn voor een grote gedeelte in een oudere stijl opgetrokken dan de gebouwen die verloren zijn gegaan, ook zijn ze toen van meer franjes voorzien.

Niet alleen Leuven maar vele andere steden scheppen een historische sfeer die niet (geheel) echt historisch is. Zo wisselen in de befaamde Maastrichtse Stokstraat oorspronkelijke panden en nieuwe panden elkaar af. En worden in Valkenburg panden met een historisch aandoende architectuur opgetrokken uit mergel, waardoor over een paar jaar geen onderscheid meer te maken is.

Is hier iets mis mee? Nee, zolang je er maar eerlijk over bent, mensen ademen graag de oude sfeer in die ook deze gemaakte historie uitademt. Dat het dan niet (allemaal) echt is, lijkt ze niet te deren. Maar, openheid, zoals Leuven dat geeft over Tafelrond, lijkt mij hier echt op zijn plaats.

Ook in de Heerlen is in het verleden veel gesloopt, in de naam van vooruitgang en hopelijk met de beste bedoelingen. In Heerlen zijn veel, te veel, gebouwen verdwenen die lieten zien dat er ook voor de mijntijd een historie was. Nu stel ik absoluut niet voor om het centrum plat te gooien en er maar gemaakte historie neer te zetten. Maar mocht in de toekomst herontwikkeling plaats vinden dan kan er aan deze verdwenen historie worden gedacht. Ter inspiratie heeft Rijckheyt een schitterende fotocollectie.

Advertenties

Tags: , , , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: