Cultuur en Sociale Cohesie

De kogel is door de kerk; tijdens de recente vaststelling van de begroting voor 2011 heeft de gemeenteraad besloten om ruim 17 miljoen in te zetten voor cultuur. Dat ik persoonlijk van mening ben dat dit bedrag te hoog is, zeker als men kijkt naar de problemen waarmee Heerlen kampt, mag geen geheim heten Het is nu een feitelijkheid waarvan we het beste moeten maken. Overwegingen die meespelen in het doorfinancieren van de ‘culturele lente’ zijn o.a. de reputatie die Heerlen regionaal en bovenregionaal op aan het bouwen is (iets dat moeilijk te ontkennen is, gezien de lovende kritiek op Schunck* in de landelijke pers) en het aantrekken van de zogenaamde Creative Class (waar hier al eerder commentaar opgeleverd is).

Limburg blijkt, volgens recent onderzoek van het CBS, een zeer laag gehalte aan sociale cohesie te hebben (al is het zeker niet zo dramatisch als de landelijke pers ons voorspiegelt). Door een verlaagde participatie in verenigingen, teruglopend kerkbezoek ed. voelen mensen zich niet meer, of in ieder geval minder dan vroeger, verbonden met hun buurtbewoners en hun buurt.

Door niet alle daagse gebeurtenissen in een buurt raken mensen weer aan de praat, de eerste stap naar herstel van sociale cohesie. Een voorbeeld hiervan in mijn eigen buurt is het oprollen van een drugspand, verschillende buurtbewoners, die je normaal nooit met elkaar zag praten, speculeerde druk over om welk pand het zou gaan. Een ander voorbeeld is de mogelijke vondst van explosieve aan de Grasbroekerweg in 2008, waarbij aan de afzetting wat werd afgekeuveld. Nu is deze gebeurtenis natuurlijk niet iets waarmee je het buurt contact wil herstellen, echter ter illustratie zijn ze zeer aansprekend. Niet alle daagse gebeurtenissen kunnen echter ook bestaan uit het aanlopen tegen een niet alle daagse kunstuiting. In het centrum van Heerlen hebben de Vrouwen deels dit effect gecreëerd, ook de Elephant Parade zal iets soortgelijks teweeg brengen. Echter de wijken blijven achter! Laagdrempelige cultuur in de wijken, speciaal cultuur waar men tegen aanloopt, lijkt een must. Ook in de Heerlense politiek leeft de wens om cultuur de wijk in te brengen, al gaat het hier vooral om de drempels weg te nemen die worden opgeworpen in o.a. Schunck* (zie ook hier).

Kunstenaars uit Heerlen en omstreken, er zijn POTJES, er is een WENS en er is een DOEL. Grijp die kans, kondig niets aan, trek de wijk in (bijvoorbeeld op zaterdag naar een buurt supermarkt), voer een kort toneelstuk op, maak een beeld, een schilderij, een collage, organiseer een flashmob, maar bovenal laat mensen weer met elkaar praten.

Advertenties

Tags: , , , ,

Eén reactie to “Cultuur en Sociale Cohesie”

  1. Tweets that mention Cultuur en Sociale Cohesie « Maarten van Wesel's Blog -- Topsy.com Says:

    […] This post was mentioned on Twitter by theo ploeg, Maarten van Wesel. Maarten van Wesel said: Nieuwe Blog "Cultuur en Sociale Cohesie" over het herstel van cohesie en 17 miljoen euro; http://bit.ly/bDozm1 […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: