Hogeronderwijs in Eutropolis

Het concept Eutropolis, uit de koker van Maurer United Architects, refereert aan het gebied dat bekend staat als de Euregio Maas-Rijn. In dit gebiedt dat steden als Aken, Düren, Eupen, Hasselt, Jülich, Luik, Maastricht, Sittard-Geleen en ook onze eigen Parkstad omvat, wonen ongeveer 3,9 miljoen mensen (in 2007). Thans gescheiden door deels denkbeeldige en deels natuurlijk grenzen, was dit gebied in het verleden een eenheid. Gelegen in het hart van west Europa vormde het vroeger een belangrijk onderdeel van het Romeinse rijk en het bestuurlijk centrum van het Karolingische rijk.

In deze Metropolis Fictum liggen vele hogeronderwijsinstellingen (het onderscheid zoals wij dat kennen tussen Hogescholen en Universiteiten bestaat in het buitenland minder), een deel van de instituten staat hieronder genoemd (in 2007 waren er 28 instellingen voor hogeronderwijs in Eutropolis, exlusief Open Universiteit en specialistische opleidingen als het Groot Seminari van Rolduc)

Belgie Nederland Duitsland
Universiteit Haselt (2.004) Universiteit Maastricht (13.744) Rheinisch-Westfälische Technische Hochschule (32.943)
Université de Liège (20.000) Hogeschool Zuyd (13.955) Fachhochschule Aachen (9.500)
Provinciale Hogeschool Limburg (4.600) Fontys Hogeschool, locatie Sittard (2.481) Katholische Fachhochschule NW, Abteilung Aachen
Katholieke Hogeschool Limburg (6.000) Jan van Eyck Academie Hochschule für Musik Köln, Abteilung Aachen
Hogeschool voor Kunsten en Architectuur, locatie Genk Maastricht School of Management
l’institut supérieur d’architecture Lambert Lombard
Autonome Hochschule
XIOS Hogeschool Limburg
Transnationale Universiteit Limburg (1.578)

Tabel Hogeronderwijsinstellingen, met studenten aantallen (bron eigen website instituut)

In Eutropolis studeerden in 2007 116.057 mensen. Als we er van uit gaan dat de meeste van deze studenten ook in Eutropolis wonen dan is meer dan 3 % van de Eutropianen een student. Deze studenten dragen, mits de Nederlandse gegevens over de economische bijdragen van studenten in de grote studente steden ook gelden voor Duitsland en Belgie, bijna 3 miljard euro bij aan de regionale economie, dat is 3,5 % van onze 86,482 miljard grote economie. Daarmee leveren studenten een niet onbelangrijke bijdragen aan onze economie.

Hier ligt veel potentieel, de universiteiten in Eutropolis doen het redelijk goed in verschillende rankings. Met name RWTH Aken wordt door vele gezien als, misschien wel de best technische universiteit van West-Europa, de toekomstige uitbreiding daar zal er voor zorgen dat het percentage Eutropianen dat student is zal toenemen. Maar ook Universiteit Maastricht heeft nog groeiambities en potentie, de School of Business and Economics en de Faculty of Psychology and Neuroscience gooien hoge ogen in Nederland en in het buitenland. 7.000 extra studenten komen er in Maastricht bij de komende jaren.

Persoonlijk begrijp ik dan ook de kritiek jegens elkaar van enerzijds het bestuur van de UM en anderzijds de Provincie niet juist het opleiden van daarna weer vertrekkende, van niet Eutropianen, kan een nog grotere economische rol gaan spelen in Eutropolis. Dit creëert werkgelegenheid, niet alleen in het onderwijs, maar ook daarbuiten, waardoor onze ‘eigen’ hoogopgeleiden niet weg hoeven.

En mogelijk wordt dit dan iets waar we ons niet voor schamen, maar waar we trots op zijn

Bron IRRI.nl (foto van de maand februari 2006)

Advertenties

Tags: , , , , , , , ,

2 Reacties to “Hogeronderwijs in Eutropolis”

  1. Tweets that mention Hogeronderwijs in Eutropolis « Maarten van Wesel's Blog -- Topsy.com Says:

    […] This post was mentioned on Twitter by theo ploeg, Maarten van Wesel and Maarten van Wesel, Maarten van Wesel. Maarten van Wesel said: Nieuwe Blog "Hogeronderwijs in Eutropolis" http://bit.ly/e9W0Fv over economische kansen in #Eutropolis […]

  2. Maarten van Wesel Says:

    Overigens is deze bijdrage van 3 miljard door studenten de directe bijdrage. Indirect (in de vorm van werkgelegenheid, spinoffs etc) ligt dat bijdrage aanzienlijk hoger, zie ook http://www.studenten.net/studieleven/nieuws/11099/student_levert_economie_25_000_euro_per_jaar_op

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: