Kans in leegstand

Ondanks dat de gegevens iets anders vertellen (zie hier en hier), blijft de perceptie bestaan dat er in Heerlen veel kantoor leegstand is (bij politieke partijen, maar ook bij de burgers). Deels komt het verschil tussen beleving en gegevens door een verschil in definitie. Iets dat leeg staat is slecht leegstand als het ook in de markt aangeboden wordt. Zo is er bij het oude CBS-gebouw geen sprake van leegstand.

Leegstand van kantoren is essentieel voor het vestigingsklimaat in een stad. Immers bedrijven, met name bedrijven zonder het kapitaal om een eigen pand te bouwen, kunnen zich alleen ergens vestigen waar kantoren leegstaan. Toch wordt over het algemeen deze leegstand als bedreiging gezien, iets dat bestreden dient te worden.
Bedrijven als Seats2Meet bewijzen dat er ook een vraag is naar vergaderruimtes buiten kantoren. Omdat het kantoor geen ruimt biedt. Omdat buiten de deur vergaderen weleens inspirerend kan zijn. Omdat de reistijd dan eerlijker verdeeld is tussen de participanten. Lego redenen om gebruik te maken van dit soort faciliteiten.

Om diverse redenen kan een concept waarbij niet vergaderruimtes maar kantoorwerkplekken worden verhuurd aantrekkelijk zijn. Immers niet iedereen die van afstand mag werken heeft thuis een ruimte waarin dit kan. Ook kan er, ondanks het niet naar kantoor willen of kunnen gaan, wel behoefte zijn aan een kantoorapparatuur, zoals kopieermachines, bindmachines, versnipperaars, etc.

Veel kantoren die leegstaan zijn nog grotendeels functioneel. Bekabeling voor elektra, telefonie en netwerk worden meestal intact gelaten. Het is zelfs niet uitzonderlijk dat er, een deel van het, meubilair blijft staan. Het is dus een kwestie van het aansluiten van de overige netwerk backboon (of indien mogelijk het binnen beschikbaar stellen van Heerlen Live), het verwerven van kantoorapparatuur en een beheersorganisatie inrichten en je kunt starten. Een goede mix tussen reserveerbaar en niet reserveerbaren bureaus moet nog gezocht worden, als ook een goed kostenmodel. Uit de natuurlijk interactie die daar zal ontstaan tussen mensen die elkaar anders niet tegen komen zullen innovatieve ideeën bloeien. Enkele vergaderruimtes kunnen de aantrekkingskracht verder vergroten.

Deze winter en de winter vorig jaar toont aan hoe kwetsbaar de positie van de forens is in dit land. Er zijn zeer veel productieve, maar ook recreatieve, uren verspilt in het reizen door het bare winterse weer. Op dat moment kan zo’n flex-kantoor uitkomst bieden. Maar ook bedrijven die tijdelijke capaciteitsproblemen hebben. Starters die eens in de zoveel tijd een kantoorwerkplek en/of vergaderruimte nodig hebben. Allemaal potentiële klanten.

Laten we de forensen in de Parkstad nader bekijken. Volgens de CBS gegevens over woon- en werkregio’s werkte in 2005 (de meest recente gegevens) 30 % van de werkzame Parkstedelingen buiten de Parkstad*. De gemeentes waar de meeste Parkstedelingen heen forensen zijn Sittard-Geleen (7.400) en Maastricht (7.100).

Met name deze laatste groep, de in Maastricht werkende Parkstedeling, waartoe ik ook behoor, is interessant. Zodra de werkzaamheden aan de A2 beginnen neemt de bereikbaarheid van Maastricht drastisch af. Automobilisten zullen hun toevlucht moeten zoeken tot de trein. Treinen die op gezette tijden al aan hun maximale capaciteit zitten (de 16:40 vanuit Randwijck naar Heerlen is hier een mooi voorbeeld van).

Het zal uiteraard niet voor iedereen mogelijk zijn om op afstand te werken. Productie medewerkers, verpleegkundige etc dienen fysiek aanwezig te zijn. Maar wat een ontlasting voor het openbaar vervoer zou het al zijn als een ieder met de mogelijkheid een of meer daggen per week thuis of in een flex-kantoor zou werken. Bedrijven krijgen hier minder gestreste werknemers voor terug. Werknemers zien minder tijd verloren gana aan nutteloos reizen. Maastricht blijft aantrekkelijk als werk en vestigingsplaats. En ook voor de Parkstad zijn er vele voordelen.

* Helaas zijn alleen de gegevens over Nederland te achterhalen, het percentage buiten Parkstad werkende ligt hierdoor iets hoger.

Advertenties

Tags: , , , , , , , , ,

7 Reacties to “Kans in leegstand”

 1. jo janssen Says:

  Ja, maar dan moet er wel een flexkantoor in Parkstad zijn. Links en rechts komen al wat gedachtes hieraan opborrelen.

 2. Mark Renne Says:

  Even een update over de Creatieve Ruimte Compagnie Parkstad Limburg. Tijdens Cultuurbrouwerij 10-1 hebben we de oprichting aangestipt. We gaan behoefte (kantoor) werkplekken op afstand meenemen. En sinds vandaag hebben we ook contact met Rijksgebouwendienst i.v.m. CBS-gebouw.

 3. Tweets that mention Kans in leegstand « Maarten van Wesel's Blog -- Topsy.com Says:

  […] This post was mentioned on Twitter by theo ploeg and CultuurBrouwerij. CultuurBrouwerij said: RT @MaartenvanWesel: Nieuwe #Blog "Kans in Leegstand" over forensen, flex-kantoren, A2 Maastricht en nog veel meer http://bit.ly/eG4u6U … […]

 4. Jeroen van der Schenk Says:

  Wellicht leuk om te weten dat we vanuit Seats2meet.com samen met de jongens van BounceSpace hard werken aan een dergelijke locatie in Maastricht?

 5. William Scheffer Says:

  Ik zou graag bij dit soort initiatieven betrokken worden. Zoals een aantal van jullie weet is dit namelijk precies waar ik goed in ben: Faciliteren.

  Als er een gebouweigenaar geïnteresseerd is zou ik zoiets graag willen uitrollen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: