Arcus in het centrum?

Na verschillende politieke partijen die om diverse redenen tegen een vestiging van Arcus op Terworm zijn, zijn nu ook Heerlense binnenstad ondernemers in actie gekomen. De ondernemers die roepen dat de aanwezigheid van de Arcus studenten en medewerkers een belangrijke bijdragen levert aan de dynamiek van het centrum hebben hierin zeker gelijk.

Echter om Arcus te overtuigen dienen de ondernemers en politieke tegenstanders van verplaatsing hun eigen perspectief te overstijgen. Er dient gewezen te worden op de voordelen die een vestiging in of nabij het centrum voor Arcus heeft. En dit gebeurt niet, er wordt slechts gekeken vanuit het eigen perspectief. Indien men iemand wil bewegen iets te doen dient men de voordelen voor de betreffende aan te dragen en niet de eigen voordelen.

De vestiging op Terworm biedt voor Arcus grote voordelen;

 • Een concentratie van nu nog verspreide opleiding
 • Dicht bij strategische partners (Sintermeerten en Hogeschool Zuyd) waardoor samenwerken makelijker is.
 • Het concentreren van verschillende opleiding is ook nabij het centrum mogelijk, op het Stadspark Oranje-Nassau. De gemeente is zelfs instaat deze deal zeer aantrekkelijk te maken door een perceel onder aantrekkelijke voorwaarden aan te bieden.

  Met het tweede grote voordeel van Terworm is echter een stuk moeilijker te concurreren. Deze strategische partners liggen nu eenmaal daar en niet nabij het centrum. Er zullen dus andere voordelen voor Arcus aangedragen moeten worden die hier wel mee kunnen concurreren, ik heb ze nog niet gehoord. Mochten deze voordelen niet bestaan, dan dienen ze gecreëerd te worden.

  Tot die tijd geef ik Arcus geen ongelijk, de voordelen van Terworm wegen op tegen de bekende voordelen van het centrum (zoals een vervoersknooppunt).

  Advertenties

  Tags: , ,

  4 Reacties to “Arcus in het centrum?”

  1. jo janssen Says:

   Waarom moeten strategische partners elkaars buren zijn? Graag wat concrete zaken.

   • Maarten van Wesel Says:

    Beste Jo,

    Buiten dat normaliter, ondanks alle moderne technieken, het gewoon prechter is om bij elkaar te kunnen binnenlopen, is in dit geval ook de uitwisseling van mensen van belang. Studenten van verschillende onderwijsniveau’s die samenwerken aan projecten (dan moet er vooral gedacht worden aan uitwisseling tussen de Hogeschool en Arcus), docenten die over meerdere niveaus les geven ed.

    Kortom, nog meer dan bij normale samenwerken werpt fysieke afstand hier barrières op.

    mvg

  2. Tweets that mention Arcus in het centrum? « Maarten van Wesel's Blog -- Topsy.com Says:

   […] This post was mentioned on Twitter by Maarten van Wesel, Maarten van Wesel. Maarten van Wesel said: Nieuwe Blog "Arcus in het Centrum?" over hoe te overtuigen en de voordelen van Terworm http://bit.ly/gZ62km […]

  3. William Scheffer Says:

   Maarten, Helemaal mee eens. De printjes welke nu door de stad heen waaien zijn een loze kreet. Feit dat bij Coffeeshop Capricorn ook zo’n printje hangt is juist anti-reclame voor vestiging in het centrum.

  Geef een reactie

  Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

  WordPress.com logo

  Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

  Google+ photo

  Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

  Twitter-afbeelding

  Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

  Facebook foto

  Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

  Verbinden met %s


  %d bloggers liken dit: