Een écht groen gebouw

In het Limburgs Dagblad van 16 april viel te lezen dat burgemeester Depla de illegale wietteelt, die met name in Heerlen Noord weelderig tiert, harder aan wil pakken. We hebben in Nederland een extreem rare situatie die dit soort criminaliteit in de hand werkt. Aan de ene kant is de verkoop van wiet toegestaan, aan de andere kant mag er niet grootschalig geteeld worden om koffieshops van wiet te voorzien. Het gevolg is dat er niets anders opzit dan illegaal kweken. De gemeente Utrecht wil af van deze vreemde spagaat en de moedige stap nemen om wietteelt te legaliseren. Hierdoor ben je in een klap van het grootste gedeelte van de thuiskwekers af.

Ondertussen wordt er geopperd om het CBS gebouw in te zetten voor tuinbouw. Een op het eerste oog raar idee, maar ook de Rijksoverheid ziet hierin kansen om kantoorleegstand te ondervangen.

Nu zal de meer opmerkzame lezer de link die ik wil leggen al zien; waarom niet eenzelfde constructie als Utrecht, waarmee de angel uit de illegale thuisteelt gehaald wordt. De legale teelt kan dan plaatsvinden in het CBS gebouw.

Ook uit financieel oogpunt is het een aantrekkelijk voorstel. Er mag worden uitgegaan van een aantal van 15 planten per vierkante meter met een opbrengst van 80 gram per plant per jaar. Voor de teller levert wiet ongeveer 2,25 euro per gram op. Het totale vloeroppervlak van het CBS gebouw is 43.558 m3. Een deel van deze ruimte is nodig voor het drogen van de planten en het veilig opslaan van de oogst. Als we als rekenvoorbeeld een kwart van het gebouw zouden benutten voor de daadwerkelijke kweek dan praat men over een opbrengst van 29.401.650 euro, mits er een afzetmarkt te vinden is (er wordt dan ongeveer 13 ton verbouwd, de consumptie in Nederland is tussen de 53 – 76 ton).

Er zijn nog andere voordelen buiten het uit het criminele circuit halen van de kweek. De kwaliteit wordt beter controleerbaar. Wiet met een extreem hoog THC gehalte, of onzuiverheden, kan zo voorkomen worden. Daarnaast neemt toevoer naar de straathandel af, waardoor het voor minderjarigen een stuk moeilijker zal zijn om aan wiet te komen.

Om het extra groen te maken dient de benodigde energie opgewekt te worden door zonnecellen en de lampen LED groeilampen te zijn. Regenwater kan opgevangen worden om te gebruiken voor de irrigatie.

Advertenties

Tags: ,

2 Reacties to “Een écht groen gebouw”

  1. William Scheffer Says:

    Ow god dat zou weer wat betekenen voor het imago van Heerlen…

    • Maarten van Wesel Says:

      dat is een paar keer nieuws, tot de nieuwigheid er van af is. Daar staat tegenover dat je niet meer in het nieuws komt vanwege het oprollen van thuisplantages ed. De criminaliteit neemt af en eigenlijk is dat beter voor het imago van de stad

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: