Betreft: Levensvatbaar maken Mijnwaterproject

Gemeente Heerlen
t.a.v. Gemeenteraad
Postbus 1
6400 AA Heerlen

Heerlen, 27-7-2011

Betreft: Levensvatbaar maken Mijnwaterproject

Geachte raadsleden,

Dat het Mijnwaterproject financieel niet zo loopt als het zou moeten lopen mag geen geheim liggen. Dat dit samenhangt met het gebrek aan afnemers ook niet. Om negatieve gevolgen voor de gemeente in te perken, externe investeerders aan te kunnen trekken en het project in de toekomst verkoopbaar te maken zijn zekerheden nodig over
toekomstige klanten.

Acquisitie pogingen door gemeente ambtenaren betrokken bij dit project lijken helaas geen vruchten af te werpen, redenen hiervoor worden deels gegeven in het recente rapport van de rekenkamercommissie over dit project.

De gemeente heeft echter nog andere mogelijkheden om tot toekomstige klanten te komen. De gemeente is immers partij in een aantal ontwikkelingen:

  •  Maankwartier; Hoewel de gemeente, in financieel opzicht, de kleinste partij is in het Maankwartier kan zij, minimaal, op dringende toon aandringen dat de kantoren, woningen en, indien technisch mogelijk, ook de winkels verwarmt en gekoeld gaan worden met behulp van het Mijnwaterproject. Dat Weller zowel partner in het Maankwartier als ook in het Mijnwaterproject kan hierbij een groot voordeel zijn.
  •  Nieuwbouw Stadskantoor; De gemeente kan als hoofdhuurder van een nieuw te bouwen stadskantoor eisen stellen aan de technische installatie. Ongeacht of dit stadskantoor aan de Geleenstraat of het Schinkelkwadrant wordt gerealiseerd kan de gemeente bij het verlenen van de eis stellen dat verwarming en koeling geschied doormiddel van mijnwater.

Naast de twee hierboven genoemde ontwikkeling kan via bestemmingsplannen van gebieden rond de huidige, en toekomstig, transportleidingen van het Mijnwaterproject, eisen worden gesteld aan duurzaamheid, welke in het voordeel van het mijnwaterproject kunnen werken.

Voorst wil ik aantekenen dat bovenstaande een investering zal vergen, echter soms moet mijn een klein bedrag investeren om een groter bedrag terug te verdienen. Met name het Maankwartier kan een zeer grote afnemer van het Mijnwaterproject worden.

Ik wil u oproepen via twee separate moties de bovenstaande voorstellen, één voor het Maankwartier en één voor het Nieuwbouw Stadskantoor, het college opdracht te geven zich hiervoor in te spannen. Dit kan een belangrijke stap zijn om te voldoen aan de duurzaamheiddoelstellingen van de, door onze gemeente ondertekende, Covenant of Mayors.

Hoogachtend

Maarten van Wesel

Advertenties

Tags: , , , , ,

Eén reactie to “Betreft: Levensvatbaar maken Mijnwaterproject”

  1. Rekenkamerrapport “Mijnwater – Aanboren van een potentieel”, een waardeloos rapport? « Maarten van Wesel's Blog Says:

    […] Maarten van Wesel's Blog Lokale politiek en meer volgens Maarten « Betreft: Levensvatbaar maken Mijnwaterproject […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: