Groene vingers

700 bomen gaat de gemeente kappen, zevenhonderd! Zo viel eind vorige maand te lezen in de Limburger. En waarom? In het kader van de slechte financiële situatie dient er bezuinigd te worden, ook op groenvoorziening. Een boom is een vervelende sta-in-de-weg bij het maaien van een grasveld, en dan ook nog die vervelende bladeren die opgeruimd moeten worden en het noodzakelijke snoeiwerk. In de begroting van 2010 is besloten om plantsoenen die “zonder eenduidige functie zijn beplant, te vervangen door gazon of te verharden.” Welk een gigantische besparing gaat dit opleveren, vraagt u zich allicht af. Op een totale oorspronkelijke Groenbegroting van zo’n 6 miljoen (in de begroting van 2009) wordt hierdoor maar liefst 250.000 (vanaf 2011) bespaard (door enkele andere maatregelen wordt de groenbegroting voor 2010 zo’n 4 miljoen).

Mijn oma zaliger zei altijd “wie het kleine niet eert is het grote niet weert” en ze had natuurlijk gelijk. Maar er zijn ook andere manieren om te besparen op onderhoud, zonder dat hiervoor bomen dienen te wijken. Zo kan het onderhoud van rotondes en plantsoenen worden uitbesteed aan bedrijven die als tegenprestatie een kleine reclame-uiting mogen plaatsen. Vlak voor het beëindigen van zijn wethoudersfunctie heeft Thei Vrolings (Stadspartij Heerlen) hier een nota voor op laten stellen, en op beperkte schaal zijn er enkele rotondes in Heerlerheide waarvan het onderhoud uitbesteed is. Om tot een flinke kostenbesparing te komen moet dit echter wel breder worden uitgerold.

Naar alle waarschijnlijkheid is het onderhoud door bedrijven die een reclame-uiting op een rotonde of plantsoen hebben staan ook nog eens van een hoger niveau dan het minimale onderhoud dat de gemeente op dit moment pleegt. Immers slecht onderhoud heeft een negatieve invloed op de naam van het bedrijf. Daarnaast zou een bedrijf ervoor kunnen kiezen om openbare kunst te plaatsen, iets dat de uitstraling van deze stad zeker ten goede zou komen. Er moeten echter wel duidelijke afspraken met bedrijven worden gemaakt, zodat de verkeersveiligheid niet in gevaar komt.

Als we realistisch blijven moeten we er echter rekening mee houden dat er toch flink gekapt gaat worden, dat we toch straks enkele saaie grasvelden hebben. Hier kunnen de burgers iets tegen doen! Vanuit Amerikaanse steden is een groene revolutie overgewaaid die zich richt tegen saaie, slecht onderhouden plantsoenen; Guerilla Gardening, burgers die samen een plantsoen overnemen, beplanten en onderhouden. Dit kan in het geniep, zo plant ik zelf stiekem bloembollen in een plantsoen voor mijn deur (wel onder de afscheiding, veilig voor grasmaaiers). Maar een buurtorganisatie kan waarschijnlijk ook met de gemeente in onderhandeling treden.

Kortom, burgers van Heerlen, neem het initiatief, vecht tegen de versaaiing en pleeg zelf onderhoud aan het groen in uw wijk.

Update: Ik begreep zelfs dat in Weekblad Parkstad een aankondiging van de gemeente stond waarin het om meer dan 800 bomen ging (helaas wordt dit blad om onduidelijke rede niet bij mij bezorgd)

Tags: , , ,

17 Reacties to “Groene vingers”

  1. Maicle Says:

    Leuk stuk met goede ideeën. 700 bomen dan klinkt veel, maar je mag er van uit gaan dat het ook een deel (achterstallig) onderhoud is. Zo staan bomen vaak ook te dicht bij elkaar en laat men die gewoon staan. Nu is de kans om dit op te lossen en wat te besparen (op de lange termijn).
    Wat betreft de grasvelden die we gaan krijgen, dit kan ook positief werken. Ik weet ook wel een aantal groenperken waar aan het eind van de zomer een half bos staat of perkjes waar lage begroeiing moet vechten tegen het onkruid. Op deze plekken kan een (strak) grasveld ook een verbetering zijn. En dit biedt een extra kans voor het Guerilla Gardening, wat mij betreft een prima initiatief! We zullen zien wat onze gemeente er van gaat maken komende jaren.

    • Maarten van Wesel Says:

      Beste Maicle,

      Hartelijk dank voor je reactie.

      Een deel is ongetwijfeld achterstallig onderhoud, echter eind 2007 zijn er al 542 risico bomen gekapt (http://www.heerlen.nl/Smartsite.dws?id=34386).

      Daarnaast wordt er expliciet in de begroting vermeld dat een deel van de kap zuiver en alleen is om het groenbeheer goedkoper te houden.

      Ik vermoed niet dat het aantal maai beurten zal toenemen (dan zouden er geen kosten bespaard worden), de vraag is dus of er wel strakke grasvelden zullen ontstaan (op het grasveld voor de Aurora flat staat bijvoorbeeld het gras in de zomer heup-hoog).

  2. Roger Bastin Says:

    Als de informatie klopt is dit een gruwel.

    Gemeente plantsoenen benaderen vanwege soorten keus om het onderhoudsarm te houden al vele tientallen jaren de eigenschappen van woestijnen. Voor biodiversiteit in flora en fauna is geen ruimte. Het gaat alleen om geld. Maar als het laatste vogeltje dood is willen we het straks voor miljoenen terugkopen.

    Een woestijn, grasveld of asfalteren komt inderdaad min of meer overeen; beide bieden weinig kans aan insecten en vogels en alle andere leven dat hiermee verbonden is. De dimensies die je kunt scheppen met bloeiende bermen, kruid lagen, struiken en bomen lagen, zijn onzichtbaar op de tekentafel en het spreadsheet van de planner. Maar zouden na al die jaren wel het bewustzijn van de beleidmakers moeten hebben bereikt. Lukt het niet die visie te vertalen naar de uitvoerders, of ontbreekt die visie eenvoudig nog?

    Gaan we opnieuw beken kanaliseren en overdekken om ze vervolgens weer open te gooien en hun vrije stroming met enorme kosten te simuleren?

    Een stad als Heerlen zou de visie en het begrip moeten hebben dat ze een enorme impact op onze natuurlijke habitat vormt en dit dus dient te compenseren. Hierin gingen veel grote steden haar al voor.

    Is dit gewauwel van de regionale kranten, of is dit echt waar? Hoe kan dit beleid zijn?

    Een stad die de schade die ze de natuur aandoet niet ten minste probeert een beetje te compenseren mag van mij helemaal opdoeken.

    • Maarten van Wesel Says:

      Beste Roger,

      Hartelijk dank voor je reactie.

      Hoewel het aantal bomen niet zo uit de stukken van de gemeente, echter de quote over de eenduidige beplanting komt rechtstreeks uit de begroting (helaas werken links naar het Raadsinformatie systeem van de gemeente niet, maar je kunt hierin zelf de begroting zoeken.)

      Mogelijk is er iemand in het college of in de groenvoorziening die, net als Mao, een hekel aan vogels heeft, en wil hij/zij ze zo bestrijden

  3. marianne nijssen Says:

    hallo maarten.
    ik vind ook dat er her en der wat bomen weg kunnen, maar zoveel in een keer.
    maar waar ik het over wou hebben is het volgende dan, ik ben ziek(kanker)sinds eind 2007 en heb daardoor altijd ijs koud.
    moet dus verplicht veel stoken.vorig jaar moest ik over 800 euro na betalen dat was erg. nu heb ik al vaker gevraagt bij de gemeente voor eens een of 2 bomen om te kunnen stoken, maar daar krijg je dus niks.
    gaat volgens mij allemaal naar vriendjes politiek toe, en dat vind ik erg, als je van sociale dienst trekt krijg je overal korting kleding voeding sporten en ga zomaar verder.
    ik ben elke morgen om 5 uur opgestaan om te gaan werken en moet alles zelf bekostigen, en daar word ik wel eens boos om, het enigste wat ik vraag van de gemeente laat mij een paar bomen ophalen ,maak ze zelf wel klein, hebben ons extra een houtkachel gemaakt ivm met het beperken van de stook kosten.en o ja ik betaal al elke maan bijna 300 euro aan energie kosten.
    is wel niet echt het verhaal over de 700 bomen,maar moest het effe kwijt. misschien leest iemand van de groenvoorziening dit wel
    gr marianne

    • Maarten van Wesel Says:

      Beste Marianne,

      Hartelijk dank voor je reactie.

      Ik moet zeggen dat je verhaal mij niet onberoerd laat.

      Er zijn inderdaad allemaal regelingen om chronisch zieke minima te compenseren, echter voor mensen die niet tot de minima behoren zijn deze compensaties niet in dezelfde mate aanwezig. Wat hierin door beleidsmakers wordt vergeten is dat iemand zijn uitgave patroon aanpast aan zijn inkomsten (bv. door het kopen van een huis), indien dan door ziekte de uitgave stijgen of de inkomsten dalen, dan kan deze persoon in ernstige financiële problemen geraken

      Ik heb via het gemeentelijk informatiecentrum vragen gesteld over wat er gebeurt met gerooide bomen, deze vraag is doorgestuurd naar Openbare werken Beheer en onderhoud.

      Mocht blijken dat de bomen niet worden gebruikt voor energie opwekking (in de vorm van warmte dan wel elektriciteit), maar bijvoorbeeld gewoon worden verbrand of vermalen om te composteren, dan zal ik kijken of er via een brief aan de verantwoordelijke wethouder of via een raadsfractie een ander gebruik kan worden gesuggereerd, b.v. de bomen beschikbaar stellen aan burgers met een houtkachel (al verwacht ik hier enige weerstand)

      sterkte,

      Maarten

  4. marianne nijssen Says:

    beste maarten
    toch bedankt voor de moeite wat je je doet.vind ik heel fijn en natuurlijk hoop ik ooit op een positief antwoord van de gemeente. mvg marianne nijssen

    • Maarten van Wesel Says:

      Beste Marianne,

      Ik heb helaas nog steeds geen antwoord ontvangen, ik zal ze vandaag nog eens lastig vallen.

      Mvg,

      Maarten

      • marianne nijssen Says:

        hallo maarten
        bedankt in ieder geval voor de moeite die jij je doet,
        ikzelf heb ook een mail gestuurd naar de heer vliegen. heb wel leesbevestiging gehad maar niks geen antwoord.
        kijk kan hout gaan kopen, maar dan kan ik net zo goed de verwarming hoog zetten, en na de schrik van voeige afrekening durf ik die bijna niet te gebruiken
        en mede door mijn ziek zijn kost alles toch al veel meer voor mij, ,en natuurlijk verdiende ik toen ik werkte wel meer per maand als wat ik nu heb, dus alles bij elkaar genomen heeft deze ziekte mij flink genaaid hihi. finacieel dan
        en met 3/4 bomen kom ik een heel eind mee weg om te kunnen stoken. zou toch geen probleem moeten zijn bij het aantal van 700 wat weg gaan.
        maar krijg ik bericht van de heer vliegen laat ik het je meteen weten
        groetjes marianne

        • Maarten van Wesel Says:

          Het duurde even, maar ik heb eindelijk antwoord van de groenvoorziening:

          “binnen onze gemeente wordt hout, vrijgekomen uit snoei of kap van bomen, op diverse wijzen afgevoerd.

          Dit is afhankelijk van de besteksomschrijving die is toegepast bij de verschillende werkpakketten. Bij het rooien van bomen is het doorgaans zo dat het hout toekomt aan de aannemer die de werkzaamheden uitvoert. Deze verkoopt het hout op stam of versnippert en voert af naar de energiecentrale ter opwekking van energie of naar de afvalverwerker (compostering).

          De keuze voor verwerkingshandeling is anhankelijk van de grootte van de opdracht, houtsoort, werklocatie etc etc etc”

          Kortom het hout wordt in feite aan de aannemer ‘verkocht’ zodat de prijs lager is. De gemeente kan dus geen bomen leveren om op te stoken in hout kachels van burgers, helaas

  5. Bart Vliegen Says:

    Hallo Maarten,

    de bomen worden gekapt omdat deze overlast veroorzaken, nu of in de toekomst. Het gaat daarbij om gemeentelijke bomen die te dicht bij particuliere erven staan en die geen bijzondere natuurwaarde vertegenwoordigen. Bij overlast moet je denken aan overhangende takken en ingroei van wortels in funderingen.

    Helaas is dit verhaal in het persbericht gecombineerd met de omvorming van plantsoenen in gazon, wat inderdaad gedaan wordt om te kunnen bezuinigen. Daardoor is in de media het verkeerde beeld ontstaan dat de bomen gekapt worden om financiële redenen, zoals ook uit jouw blog blijkt.

    Ik werk bij de gemeente. Als je meer wilt weten over dit onderwerp kun je contact met me opnemen. Je hebt mijn email adres.

    groet
    Bart Vliegen

  6. Aïdan Says:

    Beste mensen,
    Helemaal eens, dat bomen alleen gekapt dienen te worden als dat belangrijk is voor de hele bomenstand er omheen. Als je als burger je boom wilt kappen heb je een vergunning nodig en de gemeente geeft, vanwege de kosten, het verkeerde voorbeeld. We geven veel geld uit om Heerlen een beter imago te geven. Waarom gaan we dan (duur) verharden en zo de stad van groen ontdoen. Natuurlijk liggen er veel bladen op stoepen en op de weg. Maar dank zij de aangewezen plaatsen, in de wijk, waar je bladeren (gratis) kwijt kunt, kunnen we met elkaar die kosten verlagen. Allemaal een flinke zak vullen en op de aangewezen plaats dumpen en de kosten vliegen naar beneden. We hebben zelf de afgelopen periode al grote hoeveelheden opgeveegd en weg gebracht. Zet ‘m op en we houden de bomen in stand

    • Maarten van Wesel Says:

      Beste Aïden,

      Hartelijk dank voor je reactie.

      Ook de gemeente dient vergunningen aan te vragen waar tegen bezwaar kan worden aangetekend. De vergunningen zijn op 28 oktober gepubliceerd in het weekblad Parkstad, helaas ontvang ik dit zelf om nog onduidelijke rede niet.

      Ik heb toch maar eens even gezocht en een overzicht gevonden van de kapvergunningen:
      http://www.heerlen.nl/Smartsite.dws?id=42641

      Ooit was Heerlen de Groenste stad, maar dat zou wel voorbij zijn

  7. irri Says:

    Dit moet je politiek duiden. Zo’n bericht als “Heerlen kapt 700 bomen” is een reactie van Heerlen op het plan van Wiel Heinrichs om elke gemeente 170 eikenbomen te laten planten. Weet je nog? (http://www.irri.nl/cms/index.php?id=442).

    Iets in de trant van “in Heerlen zijn de rooie de baas, dus wegwezen met je 170 bomen”…

    Geintje!

  8. TON EIJSVOGELS Says:

    BESTE MAARTEN.

    EVEN EEN REACTIE OP DE BOMEN KAP IN HEERLEN.

    ZOALS JE KUNT WAARNEMEN IS ER EEN VERGUNNING VERSTREKT OP DE ZESWEGENLAAN VOOR HET KAPPEN VAN 24BOMEN.

    NU ZIJN ER 26GEKAPT EN EEN DUSDANIG BESCHADIGD,DAT HIJ MISSCHIEN WEL AFSTERFT.

    DE BOMEN WAREN ALLE DIKKER ALS 10CM OP BORST HOOGTE,,

    GEEN NAALDBOMEN,MAAR ECHTE BOMEN.

    HET SCHIJNT DAT DE GEMEENTE ZELFS ZONDER VERGUNNING MAG KAPPEN.

    ZE OVERSCHRIJDEN ZELFS HUN EIGEN BELEIDS REGELS.

    MAAR JA.

    HET IS DE GEMEENTE.

    NIET TEGEN TE VECHTEN (QA BOMEN)ANDERS DENKEN ZE DALIJK NOG WAT ANDERS WIE WEET.

    WELKE OPLOSSING AUB?

Plaats een reactie